I veckan gjordes en stor övning på Ramunderskolan i Söderköping, som ett led i att förbereda inför en krissituation. Eleverna på högstadiet fick lunchen serverad utomhus, chili sin carne (vegetarisk chili) som kökspersonalen fått koka på Hemvärnets kokvagn. Jessica Svensson, som är Söderköpingsbo i grunden, var med och lärde ut hur man tänker vid storkok utomhus utan el.
– Vi i fältköken är de första som går upp och de sista som lägger oss. Vi måste se till att soldaterna har mat. Men det är viktigt för alla att tänka över hur de ska laga mat om det inte finns el, säger Jessica Svensson, fältkock i Hemvärnet, 311:e kompaniet.
2018 bestämde hon sig för att gå med i Hemvärnet och sedan dess är hon med på minst åtta övningar per år. Även om hon är fältkock måste hon också öva att skjuta med mera. Fältkockar är det stor brist på.
– Det här är fantastiskt, det bästa jag gjort i hela mitt liv. För mig är det oerhört viktigt att kunna hjälpa till och göra saker om det händer något, säger Jessica Svensson.
Den här veckan är beredskapsveckan i landet. MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, menar att många hushåll i Sverige generellt behöver stärka sin motståndskraft och egen beredskap inför kriser och krig.
Jessica Svensson poängterar hur viktigt det är att alla som kan försöker sköta sig själva. I många år har hon varit engagerad i hemvärnet och vid ett krig kommer hon laga mat till soldaterna.
Alla familjer bör ha förberedda beredskapslager hemma med konserver, pasta och basprodukter som räcker minst en vecka. Batterier, färskt vatten och planer på var man gör sina toalettbesök med mera är andra saker att tänka över.
– Många har vattendunkar, men det gäller att även fylla dem och ställa dem i ett mörkt utrymme, kanske en garderob, så att vattnet är tjänligt om det blir kris. Egentligen räcker det om man byter vattnet två gånger per år. Alla bör vara pålästa och tänka ut lösningar som fungerar för dem, säger Jessica Svensson.
Det finns reningstabletter för vatten att köpa också.
– Jag tror det är viktigt att vara påläst och ha tänkt över hur man ska göra. Alla måste kunna klara sig själva ett tag om en krissituation uppstår.
Amanda Öberg, som jobbar på Försvarsmakten och helikopterflottiljen i Linköping, håller med. Hon hade ett civilt yrke, men bestämde sig för att mönstra och blev kvar inom försvaret.
– Det sista vi i försvaret vill är att det ska bli kris och krig, men om det blir det väljer jag att veta vad jag ska göra och vara en del i det, säger hon.
Vid sin sida har hon sin fyraåriga labrador Taiga. Hunden, som är specialiserad på att söka efter människor, hyr hon ut till Försvarsmakten. Taiga är precis nyutbildad och är väldigt pigg på att söka och hjälpa till.
– Inom försvaret har Taiga en hundförare som hon arbetar tillsammans med. Jag jobbar som soldat på en annan enhet och är inte tillsammans med henne. Hon kan spåra saker och dofter också.
Hur är intresset för att gå med i hemvärnet nu?
– Det var många som sökte sig till Hemvärnet då kriget i Ukraina började. Ansökningarna har minskat men det kommer ändå regelbundet människor som vill vara med och de som engagerat sig fortsätter, säger Amanda Öberg, ansvarig för rekrytering i länet.