För tretton år sedan förde naturskyddsföreningen en liknande kampanj.
- Men situationen har inte blivit bättre, säger Bo Björnsäter projektledare för Naturskyddsföreningens havskampanj 2004.
Därför tyckte föreningen det var läge att föra upp frågorna på ytan igen.
- Vi vill ta tag i politikerna och folket har ett behov att få reda på hur havet mår.
Så då hyrde man det 26 meter långa segelskeppet Sunbeam. Skeppet startade den 24 juni i Fagerviken norr om Tierp och åker nu vidare runt kusten via 15 orter till Lysekil den 21 juli.
Och igår, från norr genom hagel och kuling, lade Sunbeam till i Söderköpings hamn.
Ombord på skeppet finns akvarier med lokala fiskarter, en havsutställning och en kunnig besättning.
Innan Sunbeam nådde Söderköping fick lokala politiker från bland annat Linköping, Norrköping, Valdemarsvik, Söderköping samt Östergötlands landshövding mönstra på i Mem. På så sätt kunde man informera de närvarande om situationen i havet och visa upp prover från havsbotten.
Väl ombord på skutan demonstrerar Monica Ståhl, marinbiolog från Stockholms Universitet, ett bottenprov taget ur Trännöfjärden strax utanför Mem. Provet visar hur död havsbotten ser ut.
- Det är ett problem i Östersjön med syrefria områden eftersom det sker en så dålig vattenomblandning, säger hon.
Hon berättar även att Östersjön mår dåligt på grund av övergödning och utsläpp från bland annat avlopp.
Bo Björnsäter vill sätta fisket i fokus.
- För torsken och plattfisken är läget akut i Östersjön. Det är snart utfiskat. Nu håller skarpsillen på och ta över helt, säger han.
Projektet Havskampanj 2004 drogs i gång på grund av den akuta situationen och Bo Björnsäter berättar att det i hela landet finns en efterfrågan på att ta tag i problemen ordentligt. En av de engagerade är Lasse Lindgren från Naturskyddsföreningens länsförbund i Östergötland. Han har hjälpt till att få Sunbeam att lägga till i Söderköping.
Han är mest engagerad i fiskefrågan.
- Ålen är hotad framförallt i det kustnära fisket. Nu får vi köpa småålar och plantera ut, säger han.
Även han beskriver läget som kritiskt och menar att det är framförallt utsläppen som påverkar livet under ytan negativt.
Landshövding Björn Eriksson tycker evenemanget är spännande.
- Det är en blåslampa i häcken för oss makthavare, säger han.
Han tycker att havskampanjen passar väl med det regionala arbetet med energitransporter, biologisk mångfald och övergödning.
Björn Eriksson berättar att han gillar naturskyddsföreningens sätt att skapa opinion på.
- Det är ett skolexempel på agitation och upplysning och det är viktigt för oss att gå ut och umgås med frivilligorganisationerna.
Gösta Gustavsson (c), kommunalråd i Linköpings kommun, tycker att det är viktigt att uppmärksamma vattenfrågan också i Linköping även om staden inte ligger vid havet.
- De som inte är nära vattnet får inte samma känsla för att det vi gör i Linköping kan påverka vattnet negativt, säger han.
Han säger att ju mer uppmärksamhet problemen i havet får desto lättare blir det att prioritera insatser för att förhindra problemen.
På fredag seglar skeppet vidare över öppet hav ner till Visby där Almedalsveckan pågår och där föreningen hoppas på debatt.