Planerna: Så vill han göra ön till ett besöksmål

Entreprenören Håkan Mauritzon har storskaliga planer på att göra Bergön till en besöksmagnet. "Vi ska sticka ut hakan", säger han.

Den gamla försvarsön Bergön ska, enligt planerna, utvecklas, med flera olika boendetyper som ska locka alla typer av människor. "Ormen" med trä- och glaspartier följer precis höjdkurvorna.

Den gamla försvarsön Bergön ska, enligt planerna, utvecklas, med flera olika boendetyper som ska locka alla typer av människor. "Ormen" med trä- och glaspartier följer precis höjdkurvorna.

Foto: Helen & Hard, Anna Bennich, Linda Månzén

Söderköping2020-09-22 17:30
undefined
Stora visioner. Så här vill man att Bergön ska utvecklas, med flera olika boendetyper som ska locka alla typer av människor. "Ormen" med trä- och glaspartier följer precis höjdkurvorna.

Planerna är stora. Bergön i Sankt Annas skärgård ska bli ett unikt besöksmål som lockar turister – men även ha året runt-boende och fritidshus.

– Hela kommunen ska ha en chans att leva och verka hela året. Det är det stora dilemmat, hela året. Som det ser ut just nu handlar det om juni, juli, augusti för skärgården, säger Ulric Nilsson (C), kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande.

I slutet av förra veckan samlades ett 20-tal personer för ett besök på ön, där alla inblandade fick redogöra för projektet, som enligt skärgårdsentreprenören och ägaren Håkan Mauritzon ska sätta S:t Annas skärgård på kartan. Visionen är att kunna locka en bred målgrupp. "Här ska den naturälskande träffa den militärhistoriskt engagerande, den arkitektintresserade och den äventyrslystne", som Söderköpings kommun skriver i planeringsbeskedet.

Projektet är än så länge i sin linda och det är långt ifrån klart om det får grönt ljus från länsstyrelsen. Men Söderköpings kommunekolog John Ringström menar att det för ovanlighetens skull är flera intressen som går hand i hand. Delar av den närliggande skärgården kan, menar han, göras om till nationalpark eller naturreservat, samtidigt som man bygger på Bergön. 

– Det här är en plats som alla tror på, det är ganska unikt, säger John Ringström.

undefined
Det finns många spår av militärhistorien på ön. Ett hundratal personer inom försvaret jobbade här en gång i tiden.

Bergön är en före detta militär anläggning som användes från mitten av 1960-talet till millennieskiftet. Bergrummen plomberades i samband med nedläggningen, men fyra av dem har öppnats igen. Tanken är att de ska ingå i guidade turer om kalla kriget, för att visa upp en del av vår svenska militärhistoria. 

– Vi kan inte göra boenden i bunkrarna, men tanken är att man öppnar upp de översta två våningarna på huvudbunkern och gör en utställningslokal. Skulle det bli läge för en nationalpark så skulle det här bli ett ypperligt läge för ett Naturum, säger Håkan Mauritzon.

När Försvarsmakten lagt ned verksamheten på ön överfördes den av Fortifikationsverket till Naturvårdsverket. Men där hade man svårt att se hur man skulle kunna förvalta den. Det var där Håkan Mauritzon kom in. Han såg att ön hade potential och erbjöd ett byte. Naturvårdsverket fick ett par öar som ansågs ha ett större naturvärde i utbyte mot Bergön. 

Nu vill Håkan Mauritzon att ön ska bli en besöksmagnet, som också får fler att upptäcka S:t Annas skärgård. En del i det är att bygga spektakulära boenden. Föregångare som nämns är ishotellet i Jukkasjärvi och Tree hotel i Boden.

– Vi ska sticka ut hakan, det behövs, menar han.

undefined
Målet är att locka fler till Bergön och vidare ut i skärgården. Från vänster regionråd Julie Trahn, kommunalråd Karin Jonsson (C), samhällsbyggnadschef Johan Cöster och kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M).

Den stora frågan är hur det ska bli tillgängligt. Även om båtfärden från Arkösund bara tar tio minuter, så måste man ha just det – en båt. Kollektivtrafiken måste utvecklas och Håkan Mauritzon lyfter att hela infrastrukturen bör ses över. 

Men det är en lång väg kvar innan det kan bli tal om att exploatera ön. Söderköpings kommun har i ett tidigt skede dialog med länsstyrelsen för att få ett förhandsbesked om det är någon idé med att gå vidare med planerna. Det här sättet att arbeta är relativt nytt, de senaste tre åren har det varit möjligt.  

– Det är bra att få med länsstyrelsens åsikt redan tidigt i planprocessen, så att vi vet hur de tänker. Om vi vet hur de ser på sina ansvarsområden så kan vi rätta oss efter det redan från början. I stället för att planen omprövas, säger Veronica Nuija, planarkitekt på Söderköping kommun.

Det finns fem olika områden som länsstyrelsen kan ge besked om i förväg. Då det gäller Bergön ansöker kommunen om besked gällande strandskyddet och riksintressen. Planerna för ön är att göra den till ett friluftsområde med fokus på besök och rekreation. Om de får ett positivt besked, eller ett positivt med reservationer, går arbetet vidare genom att ta fram en ny detaljplan. Om det blir negativt lägger kommunen ned arbetet helt.

– Vi får veta om sättet som vi har hanterat frågorna på är riktigt redan nu, säger Veronica Nuija.

I samband med platsbesöket invigdes en utställning om såväl visionerna som historian och dess betydelse. Alla som vill och kan får åka till ön och ta del av den. För den som har svårt att ta sig dit kan man även ta del av informationen på Stinsen i Söderköping.

Nu har allmänheten tillfälle att ge synpunkter på planerna för Bergön fram till i början av oktober. Sedan fortsätter den normala planprocessen. 

Bergön

Är en före detta militärhistorisk anläggning som uppfördes i mitten av 1960-talet, som en del i att försvara Sverige vid ett eventuellt anfall från Sovjetunionen. I samband med att det militära försvaret ställdes om vid millennieskiftet lades verksamheten ned och ön tömdes. Rivningen och saneringen beräknas ha kostat ungefär lika mycket som uppbyggnaden.

Ön ägs i dag av Aspöja fastigheter AB som drivs av Håkan Mauritzon.

Karta: BERGÖN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!