Den anmärkningsvärda förväxlingen av två barn på skolan i Söderköping kan vara brottslig. Ärendet utreds nu av Åklagarkammaren i Linköping.
– Den utreds av oss i Linköping för att undvika alla misstankar om en eventuell jävsituation. Åklagarkammaren i Norrköping har ett visst samröre med socialtjänsten i området. Handläggare vid socialkontoret är ibland åklagarsidans vittnen, säger Malin Axelsson, vice chefsåklagare i Linköping.
Den åklagare som fått ärendet på sitt bord är kammaråklagare Britt-Louise Viklund.
– Det här ärendet har väl inte riktigt kickat igång än. Men en polisanmälan är gjort och en förundersökning är inledd, säger Britt-Louise Viklund.
Initialt rubricerades händelsen som olaga frihetsberövande, men detta ändrades senare till tjänstefel.
– Det är en person som utreds, den som utförde själva hämtningen felaktigt, säger Britt-Louise Viklund.
Man frågar sig ju hur det här kan hända?
– Enligt min uppfattning så är det mycket ovanligt. Men det finns tidigare liknande fall, så uppenbart kan det ju hända.
Hur går utredningsarbetet vidare?
– Jag har gett inledande direktiv till polisen om vad jag vill att de ska göra. Det är sedvanliga förundersökningsåtgärder, som exempelvis förhör.
Som Britt-Louise Viklund konstaterar finns det ett par liknande fall som blivit kända.
I augusti 2018 skulle socialtjänsten i Orust kommun med hjälp av polis tvångsomhänderta två barn. Av misstag tog de med sig en kompis till det ena barnet – en nioårig pojke plockades med, i stället för en tvååring.
Orust kommun valde att göra en Lex Sarah-anmälan och konstaterade i utredningen att något gått fel när omhändertagandet genomfördes. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, granskade agerandet och riktade kritik mot Orust kommun.
Den andra händelsen utspelade sig i Dalarna. I samband med en utredning skulle en femårig flicka hämtas till förhör hos polisen. Efter ett tag misstänkte förhörsledaren att det inte var rätt barn som hördes. Det visade sig senare att det fanns två femåriga flickor inom barnomsorgen i den aktuella kommunen med samma förnamn.
Socialsekreteraren i Dalarna dömdes 2019 för tjänstefel. Påföljden blev dagsböter på 1 500 kronor, 30 om 50 kronor. Socialsekreteraren överklagade till hovrätten och yrkade på att hen skulle frikännas. Hovrätten gjorde dock samma bedömning som tingsrätten och domen stod fast.