Nu är det lilla gula huset intill Storån – med Drothems kyrka som granne – till salu igen. Bruset är påtagligt från vattenfallet ner från Klosterdammen några meter från tomten.
– Det ständiga porlandet är rogivande. Jag bor två hus bort utmed ån och jag älskar Drothemskvarteren. Det har jag gjort sen barnsben, säger Jonas Hård.
Han sätter nyckeln i dörren till det trettiofem kvadratmeter stora huset och går in.
– När jag köpte det i maj förra året var det helt tomt. Det var ett skal, det fanns ingen isolering eller ens ett golv när jag började. Men jag såg framför mig hur det skulle kunna se ut. Jag renoverade det för jag fick chansen att köpa det. Jag var tvungen, för jag älskar det här gamla huset.
Huset är från 1800-talet och har varit ett bostadshus. Han berättar att den tidigare ägaren rätat upp huset eftersom det börjat luta och att utsidan var renoverad när han köpte det.
Även om huset är till salu för en rejäl summa pengar säger Jonas Hård att pengar inte varit en drivkraft utan lusten att skapa. På frågan om hur mycket tid han lagt ner i projektet blir svaret: Ingen aning.
– Jag har renoverat som jag vill att det ska se ut. Jag har kvar synliga balkar och öppet upp till nock för att skapa rymd, så även om det är ett litet hus känns det stort.
Målsättningen har varit att hitta en stil som är i harmoni med huset. Att använda genuina och naturliga material och gamla metoder menar Jonas Hård är viktigt för att nå fram till det.
Finns det ingen plast i huset?
– Nej, fy fan! Jag har använt mig av traditionella material, allt från träflis i väggarna som isolering till riktiga tre centimeters golvplankor av furu.
Köket är platsbyggt i furu och luckorna är målade precis som allt annat måleri med linoljefärg.
Allt är inte gjort slaviskt efter hur man gjorde på 1800-talet. Tanken är att det ska vara både tilltalande och enkelt att underhålla.
– Man såpskrubbade till exempel golv förr men ska man bo i huset måste det fungera och vara praktiskt. Det som jag följt slaviskt är att all färg är linolja. I gamla hus ska det vara linolja, punkt. Det ger en annan lyster.
Tapeten kommer inte från någon viss epok utan är en del i Jonas Hårds idé om att känslan är det viktigaste.
– Vill man få ett litet hus att se stort är det egentligen bäst med ljusa färger. Jag letade länge och när jag hittade den här kände jag att den passade perfekt.
Vad skulle du ge för tips till andra som vill renovera gamla hus?
– Jag tycker man ska kontakta andra som håller på, som man kan lära sig av. Sen finns föreningen Byggnadsvårdsföretagen i Östergötland. Där finns folk som ofta kan svara på frågor och de arrangerar även olika kurser i renovering.
Jonas Hård har själv jobbat som målare i över 40 år och driver Hårdhs måleri sen 1996 med sju anställda. Företaget låg tidigare i Norrköping men sen ett par år tillbaka finns de vid området Slussporten utanför Söderköping.
– Vi jobbar mycket med äldre hus och kyrkor och vi har hållit på länge med det så det är vår nisch. Ungefär halva tiden jobbar vi med nyproduktion och den andra halvan med byggnadsvård.
Han erkänner att han själv tar godbitarna på jobbet. Så som att slipa gamla fönster och måla med linoljefärg.
– Så fort man får sätta tänderna i något som är gammalt och utmanande glömmer jag tid och rum. Som att slipa fram de här balkarna i taket. Det är egentligen ett skitjobb men när man ser resultatet är det underbart.