De utmanade sig själva – och införde köpstopp i ett helt år

De har inte handlat på ett år – men saknar ingenting. "Vi trodde nog att vi skulle sakna något, att köpstoppet skulle vara lite mer av en utmaning, men för oss har det inte varit det", säger Korp och Robert Wallman utanför Söderköping.

"Vi har inte saknat någonting. Vi trodde nog att vi skulle sakna något, att köpstoppet skulle vara lite mer av en utmaning, men för oss har det inte varit det", säger Robert och Korp Wallman efter att ha haft köpstopp i ett år.

"Vi har inte saknat någonting. Vi trodde nog att vi skulle sakna något, att köpstoppet skulle vara lite mer av en utmaning, men för oss har det inte varit det", säger Robert och Korp Wallman efter att ha haft köpstopp i ett år.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2024-09-29 14:00

Den sista september förra året hämtade de allt som stod på den långa inköpslista som de lämnat in hos sin lokala livsmedelsaffär i Söderköping. Flera varuvagnar fylldes. Det var mängder av torrvaror som mjöl och gryner, konserver med ananas samt smör och ost. 

Nu, ett år senare, konstaterar de att allt har gått bra. De har så smått börjat att göra en inventering av sina matvaror och konstaterar att en hel del som de köpte för ett år sedan inte ens har öppnats än. De hade redan mat hemma som de använt först. Men några saker saknas som de vill köpa.

undefined
De har så smått börjat att göra en inventering av sina matvaror och konstaterar att en hel del som de köpte för ett år sedan inte ens har öppnats än. "Nutellan är slut så det måste vi köpa. Sedan ska vi fylla på med smör och vanlig ost, det är alltid gott att ha. Cocosflingor har vi också bara fem paket kvar", säger Korp Wallman med maken Robert.

– Nutellan är slut så det måste vi köpa. Sedan ska vi fylla på med smör och vanlig ost, det är alltid gott att ha. Cocosflingor har vi också bara fem paket kvar. Egentligen är det inte så mycket. För ett år sedan så trodde jag nog att det skulle vara mer saker som skulle saknas, säger Korp Wallman.

Redan tidigt märkte de att de missat att köpa ingefära.

– Men vi hittade fryst ingefära och det har vi fortfarande kvar, men nu ska vi handla färsk ingefära också, säger Robert Wallman.

Deras nya erfarenhet är att det går bra att byta ut ingefäran mot jordärtskocka i många fall.

– Men den blir inte lika tunn då man skär den, säger Robert.

undefined
Att torka ägg är också något nytt de lärt sig. Eftersom hönorna ger mycket ägg nu men inte värper lika mycket en period under vintern så vill de ha ägg även då.

Familjen har två fjällkor, höns, gris och fler djur. Yoghurt, mjölk, färskost får de av sina egna kor. Förra året köpte de bin så honungen är precis skördad. Att torka ägg är också något nytt de lärt sig. Eftersom hönorna ger mycket ägg nu men inte värper lika mycket en period under vintern så vill de ha ägg även då.

– Vi vispar ihop exempelvis fyra ägg och lägger sedan in smeten i mat-torken, men det går också bra i ugnen. Äggen ska torka sakta på låg värme. Sen mal vi äggkakan i kaffekvarnen, berättar Korp.

– Man kan ju slå sönder den som man vill egentligen, i mortel eller nåt annat. Alla har ju inte mat-tork eller kvarn hemma, säger Robert.

undefined
"Vi har inte saknat någonting. Vi trodde nog att vi skulle sakna något, att köpstoppet skulle vara lite mer av en utmaning, men för oss har det inte varit det", säger Robert och Korp Wallman efter att ha haft köpstopp i ett år.

Att använda färska eller torkade ägg är ingen skillnad tycker makarna.

– Jag har till och med hittat en liten silikonform där man kan hälla det torkade ägget och sedan lägga i kastrullen så att det blir ett kokt ägg. Enda skillnaden är såklart att vitan och gulan blandas, säger Robert.

När de för ett år sedan bestämde sig för köpstopp satte de upp en del egna regler. De fick äta tre glassar var, det har bara blivit två, men de har gjort egen glass hemma. Sedan fick de köpa mat eller handla på resor. På en inköpsresa i Tyskland så handlade de en gång och åt ute tre gånger.

undefined
I trädgårdslanden har majsen och potatisen skördats men det finns fortfarande bönor, betor, morötter och mycket mer att ta upp. Korp och Robert Wallman har mycket att göra på gården i Rökstad utanför Söderköping.

– På en festival köpte vi också halstabletter eftersom vi båda behövde det och under två veckors jobb i Visby för medeltidsveckan blev det två glassar var och tre köp från mataffären. Men för det allra mesta har vi haft med oss all mat. Nu har vi köpt en husbil och det går jättebra att ha med allt där.

Har ni längtat efter något?

– Nej ingenting, men på en träff med andra "preppers" fick vi veta hur bra det är med mjölkpulver. Om vi inte haft köpstopp så hade vi säkert köpt det tidigare, säger Robert.

undefined
Ute i växthusen sprakar det i rött, gult och grönt av tomater, paprika och physalis.

Hittills har de till exempel vid paddlingar packat mjölk och yoghurtpaketen längst ner i kanoten så att de hållit sig kalla. Men med mjölkpulver blir det smidigare.

– Vi har vant oss vid att leva i säsong, äta det som finns för tillfället, så är vår livsstil. Vi har alla råvaror och kan göra det vi vill så vi längtar inte efter något, säger Korp.

Deras livsstil har inte förändrats så mycket med projektet köpstopp men de hoppas att deras utmaning ska inspirera andra. I dagens läge med krig och krissituationer vill de försöka klara sig själva så länge som möjligt och tror att fler kan göra det.

undefined
"Man behöver inte bo på landet och har djur för att bunkra mat och handla sällan", säger Korp Wallman. Familjen har nu två växthus där de odlar mycket.

– Man behöver inte bo på landet och ha djur för att bunkra mat och handla sällan. Vi har redan en gång tidigare lagrat all mjölk och yoghurt för nio månader i frysar, det mesta köttet kan vara fruset flera år. Det gäller bara att lukta och smaka på allt, sista förbrukningsdag brukar inte vi titta på. För ett tag sedan åt vi en tupp som slaktades 2021, det var alldeles utmärkt kött. Det slängs alldeles för mycket mat generellt.

Eftersom deras kor går med sina kalvar så behöver de inte mjölka flera gånger om dagen. När de vet att de behöver mjölka så separerar de bara kon från kalven en natt så att de kan mjölka på morgonen. 

– Vi köpte mycket vitt mjöl och toapapper förra året men det finns fortfarande kvar. I år ska vi prova att skörda vår egen säd och köper även in säd både till oss och djuren. Det är klart att mjölet blir grovt eftersom vi inte siktar det så mycket, det blir mer fullkorn. Ibland blandar vi ut det med vitt mjöl, säger Robert.

undefined
"Det är så tråkigt att handla, det tar tid och vi tänker också på miljön. Nu har vi kommit på hur vi vill göra, så vi kommer att fortsätta att inte handla ofta", säger Korp Wallman.

Så 100 kilo brödsäd ska de ladda upp med inför nästa år. Varje år slaktar de flera griskultingar och minst en kalv och tar hand om allt kött och gör lard, det vill säga renkokat fett. Larden förvarar de i burkar i kylrummet.

– Vi behöver köpa lite mer olja också, det använder vi gärna till majonnäs, dressing och att lägga in saker.

Reaktionerna har varit många och positiva. Hittills har de inte fått några negativa.

– Det är roligt att vår idé har spridit sig ganska mycket. Flera har tyckt att vi inspirerar dem. De kanske inte kan ha köpstopp ett år men man kan handla färre gånger och mer planerat. Det är både bra för miljön och minskar att man slänger mat. 

– Det mesta kan frysas in men det är klart att det krävs förvaringsmöjligheter om man ska ha stora lager mat.

undefined
"Vi har vant oss vid att leva i säsong, äta det som finns för tillfället, så är vår livsstil. Vi har alla råvaror och kan göra det vi vill så vi längtar inte efter något", säger Korp Wallman.

Ute i växthusen sprakar det i rött, gult och grönt av tomater, paprika och physalis. I trädgårdslanden har majsen och potatisen skördats men det finns fortfarande bönor, betor, morötter och mycket mer att ta upp. De har även odlat machesallad som växer och är fräsch långt inpå vintern.

– Den överlever under snön så tidigt på våren så fort snön smälter har vi sallad. 

undefined
De har även odlat Mache-sallad som växer och är fräsch långt inpå vintern. "Den överleverockså under snön så tidigt på våren så fort snön smälter har vi sallad", säger Korp Wallman.
undefined
I uterummet bredvid huset finns bananplantor som för första gången efter fyra år kommer att ge skörd.
undefined
Det nyaste tillskottet är en vaniljorkide som förhoppningsvis kan ge vanilj i framtiden

I uterummet bredvid huset finns bananplantor som för första gången efter fyra år kommer att ge en skörd. Där läggs även tomater för att mogna och det nyaste tillskottet är en vaniljorkide som förhoppningsvis kan ge vanilj i framtiden.

– Det här känns fantastiskt. Nu har vi kommit på hur vi vill göra, så vi kommer att fortsätta att inte handla ofta. Det är så tråkigt att handla, det tar tid och vi tänker också på miljön. Vi vill inte köra in till stan bara för att köpa några få saker.

– Vi kommer inte att köra med ett köpstopp utan vi fortsätter bara. Utmaningen är klar men det kommer alltid nya utmaningar. Nu kör vi på så här, det får bli vår livsstil, säger makarna Wallman.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!