På fältet framför brandstationen i Söderköping råder febril aktivitet både med människor och stora maskiner. Förberedelserna för att flytta fjärrvärmeledningarna pågår för fullt i området som sedan ska bli den Norra entrén.
– Nu får man känslan att det är på riktigt. När man ser att det verkligen sker fysiskt och kan följa arbetet, säger kommunens projektledare Sara Norling.
Fjärrvärmeledningarna ligger idag nergrävda på den sträckan där förbifarten och akvedukten kommer att vara. Därför behöver alla ledningar flyttas och som mest hamnar de åtta meter under marken.
Vatten, som kan vara upp till 100 grader varmt, rinner i stålrören som ska flyttas om. De nya stålrören måste först fästas ihop och det kräver stort utrymme. De har isolering och ligger i ett platsrör. Utanpå kommer man att dra ett skyddsrör som säkerhet ifall något skulle gå sönder någon gång.
– I vanliga fall har man två larmtrådar i rören ifall olyckan är framme men nu har vi satt på fyra larmtrådar för en extra säkerhet, säger Elin Carlshamre.
Det första röret på cirka 150 meter är på plats och allt gick bra. En del av det ligger nu under jorden.
– Borren styrs av en pilot. Den gör först ett mindre hål i marken, häktar fast stålröret med skyddsrör och allt. Då det dras tillbaka på rätt plats utvidgas hålet i marken och blir större. Samtidigt sprutas en massa vatten in i hålet för att ta bort jord och annat, förklarar Elin Carlshamre.
Nästa rör som ska under marken är på 90 meter. Sedan är det fullt arbete fram till veckan före midsommar. Då de nya rören ska svetsas ihop på några ställen och sedan sätts fjärrvärmen igång.
– Förhoppningsvis märker Söderköpingsborna ingenting. Vi sätter på en tillfällig panna under tiden som vi byter rören så det ska inte påverka någon.
– Det här är stora utvecklingsmöjligheter för kommunen, säger Therese Nordgren, projektledare på kommunen.
I framtiden har man tänkt sig en trafikplats med verksamheter som rör handel och service vid den Norra entrén.
– Riktigt hur det ska utformas vet vi inte än, säger Sara Norling.
Den här delen av projektet kostar omkring tio miljoner kronor som Eon står för.
– Det ingår i den investeringsbudget som vi har och betalas av fjärrvärmekollektivet, inte Söderköpingsborna, säger Björn Persson, regionchef Eon.