Göta kanal går mot rekordsäsong efter pandemin

Inte sen Kanalbolaget började mäta har så många båtar passerat Göta Kanal som i år. "Vi såg redan i vintras att det skulle bli en rekordsommar", säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef på AB Göta kanalbolag.

Söderköping tillhör de mer populära hamnarna för många av kanalens resenärer.

Söderköping tillhör de mer populära hamnarna för många av kanalens resenärer.

Foto: Niclas Sandberg

Söderköping2021-07-30 09:00
undefined
Slussvärdarna informerar gästerna om det är mycket folk i de närmaste hamnarna så de kan planera sin resa.

I slutet av juli hade 50 procent fler båtar varit i kanalen än motsvarande siffra förra året. En siffra som är den största Göta kanalbolaget haft sen de startade mäta.

– Kanalen är nästan 200 år gammal så det kan ha varit fler båtar någon gång för länge sedan. Men i modern tid, så länge vi mätt trafiken på Göta kanal genom biljettförsäljning, har det inte varit fler fritidsbåtar än i år, säger Magnus Hollwin.

Kanalbolaget såg redan i vintras att det skulle bli många båtar eftersom många tog ett tidigt beslut att boka biljetter.

– I jämförelse med förra året ser vi att internationella gäster har ökat. Man tar sina covidtester och kommer. Men allra mest är det förstås svenska båtar.

Har det varit trångt i hamnarna?

– I vissa populära hamnar har det varit mycket båtar, men vi har varit noga med att våra slussvärdar ska informera om det är mycket båtar i en hamn längre fram så gästerna kan planera sin resa.

Magnus Hollwin berättar att Strömmas kanalbåtar, som trafikerat kanalen i 150 år, har ställt in sina turer den här säsongen precis som föregående. Något han tycker är tråkigt, men som också gjort det enklare för fritidsbåtarna att ta sig fram.

undefined
Per Fredin och Marie Westh har bara tre slussar kvar på sin resa genom Sverige innan de kan glida ut i Slätbacken och sätta segel.

Per Fredin och Marie Westh har köpt en segelbåt i Stenungsund och tar Trollhätte kanal och Göta kanal genom Sverige för att komma till hemmahamnen i Hudiksvall.

– Det är första gången vi åker i kanalen. Vi trodde det skulle vara köer, men det har det inte varit. Det är först här i Söderköping det varit mycket folk, säger Per Fredin.

Paret är vana vid sjön. De har tidigare haft motorbåtar, men att segla är nytt för dem och de tycker färden på kanalen är ett bra sätt att lära känna den nya båten. Marie Westh berättar att sträckan mellan Norsholm och Söderköping är den enda de fått vänta lite vid broar och slussning.

– Men vi gillar kanalen, det är sjukt bra ordnat. Slussvärdarna är supertrevliga och vi har fått ett proffsigt bemötande av ungdomarna som jobbar där, säger Marie Westh.

Om paret är positivt inställda till Göta kanal är de desto mer kritiska till Trollhätte kanal som är första delen av vattenleden för den som ska korsa hela Sverige från väster till öster.

– Trollhätte kanal är under all kritik. Informationen är dålig och det är för mycket båtar i de stora slussarna som bara har kaj på ena sidan. Det finns heller inga slussvärdar som hjälper till. Vi träffade en dansk familj som hamnade på fel sida i en sluss och fick kämpa med näbbar och klor för att båten inte skulle förstöras.

undefined
Johan Fransson hjälper Gunilla Melin i grannbåten när de ska ge sig av mot nästa hamn

Johan Fransson åker i Göta kanal för fjärde gången. Hemmahamnen ligger i Karlsborg i Vättern och han är på väg genom kanalen med sin familj för att tillbringa några dagar i den östgötska skärgården.

– Det har inte varit trångt. Vi är inte så morgonpigga, många åker tidigt från hamnarna och vi kommer efter, men vi har ändå alltid fått plats. Jag kan tänka mig att många åkt tidigare på säsongen, säger Johan Fransson.

Göta kanal är nu halvvägs inne i årets säsong, som sträcker sig fram till sista september och Magnus Hollwin är glad över antalet besökare.

– Jag vågar inte säga exakt hur många båtar det landar på när vi är klara i september. Men det kommer garanterat att bli ett rekordår, säger Magnus Hollwin.

Hur besöksantalet kommer se ut nästa år då kanalen fyller 190 år återstår att se.

undefined
Söderköping tillhör de mer populära hamnarna för många av kanalens resenärer.
Sluss

Sluss är en vattenbassäng med varierbar vattennivå. En sluss används oftast för att lyfta och sänka båtar och fartyg mellan olika vattennivåer. 

Slussningen uppströms börjar med att de nedre portarna är öppna, varpå båten kör in i själva slussen. När båten är inne stängs portarna, och vatten släpps in från det övre vattendraget som höjer vattennivån inne i slussen så att den är på samma nivå som vattnet ovanför. När det är gjort öppnas de övre slussportarna och båten kan köra ut ur slussen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!