Slottsbyggnaden till Husby säteri uppfördes 1795 och egendomen ligger vid Slätbakens södra sida, inte långt från Mogata i Söderköpings kommun. Säteriet ägdes av Fredrik och Irene Wastesson fram till den 17 november, men nu tar Patrik och Emelie Rappe över och ska driva det vidare. Paret Rappe har fram till flytten bott på gården Mörtnäs i Kolmården där de har drivit lantbruk med hästavel.
– Vi kände att de var dags att göra något annat, en ny utmaning. Antingen stannar man kvar där man är tills man dör eller så tar man chansen att göra något annat och vi valde det senare. Men det var inget lätt beslut att sälja det vi har, säger Patrik Rappe.
De berättar att de har pratat om att flytta under några år. De har tittat på ett par ställen men var inte intresserade av säteriet när det först kom ut till försäljning.
– Sen besökte vi det för ett och ett halv år sedan och blev förälskade i miljön och stället. Det är väl så enkelt att vi föll för platsen.
De kommer fortsätta att driva säteriet ungefär som de tidigare ägarna med bröllop, event och konferenser. Verksamheten med hästavel tar de med sig från Mörtnäs och de kommer även att ha köttdjur på markerna och bedriva vallodling.
– Vi börjar med julbord. Jag tror inte att vi har hunnit tänka så mycket än. Det är rätt in i hetluften med en gång. Det är mycket att sätta sig in i med kassasystem, personal och schemaläggning. Det är stort och vi gör det med skräckblandad förtjusning, säger Emelie Rappe.
Hon kommer att vara ansvarig för restaurangen, hotellverksamheten och städ, medan Patrik Rappe kommer att ha han om inköp och mycket av det administrativa. Båda vet hur man kör traktor när det behövs inom jordbruket och Patrik Rappe kommer att fortsatta jobba med projektledning inom byggbranschen, något som han gör idag.
På frågan hur de ska hinna med allt svarar Patrik att dygnet har 24 timmar, att det har gått förut och att de kommer att ha mer personal här än vad de hade förut.
Det här är en stor investering. Är ni oroliga för hur det ska funka ekonomiskt?
– Med den konjunktur som är nu så är det klart att det är tufft. Så ja, vi har funderat kring ekonomin, men vi hoppas att folk ska ha råd att gå ut och äta eller unna sig en slottsweekend, säger Emelie Rappe.
De har beslutat att skynda långsamt med förändringar och ta beslut efter nyår om hur de ska sätta sin prägel på verksamheten.
– Vi måste lära känna huset, personalen och titta på vad det är som har fungerat och vad som kan göras bättre. Det vi vet är att vi vill odla och producera mycket själva. Både i form av grönsaker och kött. Vår ambition är att hitta en person som kan fungera i flera roller, bland annat som trädgårdsmästare, säger Patrik Rappe.
Paret beskriver att det tidigare har funnits både stora grönsaksodlingar och ett orangeri som de vill återskapa. Eftersom slottsbyggnaden ligger med utsikt över Slätbaken där många båtar passerar till och från Göta kanal, finns tankar på att bygga en brygga och göra det möjligt för gäster att ta sig till slottet med båt.
– Sen vill vi återskapa slottsparken utanför som anlades på 1800-talet. Vi kommer att ta ner träd och glesa ur så att det blir ljusare. Tanken är att det ska vara tillgängligt och att man ska njuta av de här omgivningarna. Det är vårt hem och som gäst ska man känna sig välkommen.