En granskare på platsen för tsunamin

Foto:

SÖDERKÖPING2005-03-30 00:00

Han har fått uppgiften att granska sjukvårdens insatser, i Thailand och Sverige, efter flodvågskatastrofen.

En katastrof som den yngsta dottern med familj sannolikt fallit offer för, om inte tillfälligheter räddat dem.

Numera pensionerade professorn och kirurgen Sten Lennquist har nyligen kommit tillbaka efter en två veckor lång resa till Phukethalvön i Thailand dit uppdraget för medborgarkommissionen fört honom (se fakta).

Vi träffar honom i idylliska Söderköping, staden Sten Lennquist och och hustrun flyttade till när han för två år sedan pensionerades från sin läkargärning på universitetssjukhuset i Linköping.

Sten Lennquist är märkbart tagen av sin resa. Särskilt djupt berördes han av besöket i Khao Lak, där han och hustrun Birgitta semestrade så sent som för ett år sedan. Då var platsen ett paradis. Idag är den totalt ödelagd.

En spöklik tystnad

Sten Lennquist berättar om den spöklika tystnaden, om bråten, om sandstranden som ersatts av lerig åker, om liklukten.

Deflesta av de omkomna svenskarna bodde i Khao Lak.

-- Det ser ut som om någon slängt en atombomb över området. Flodvågen tog med sig allt så långt som fyra kilometer från stranden.

På hotellet där makarna Lennquist bott, skulle den yngsta dottern med familj ha flyttat in dagen före julafton. Sten Lennquist visar en bild där han står på platsen för hotellet, som helt spolades bort.

Dottern semestrade under julhelgen som gick med make och ettårig dotter, även makens bror med familj, längre ned på Phukethalvön. De hade haft oturen att ha hamnat granne med en byggarbetsplats och ville därför flytta.

När Sten Lennquist fick veta det, ringde han ned till "sitt" hotell i Khao Lak och lyckades efter en hel del möda boka en bungalow.

-- Min dotter var på väg i bil till Khao Lak när hon och de övriga i sällskapet passerade ett vackert beläget hotell utmed kusten där det fanns lediga rum. De valde att stanna, hellre än att fortsätta bila.

Sten Lennquist ryser med hela kroppen vid tanken på vad som kunde ha hänt om resan fortsatt. Mötet med ett svenskt par, i hans och hustruns ålder, som han träffade i Khao Lak tog honom hårt. Paret hade förlorat dotter, måg och barnbarn i flodvågen och besökte nu platsen för katastrofen.

-- Det skulle lika gärna ha kunnat vara vi.

Mardrömmar

Sten Lennquist har haft mardrömmar ända sedan dottern ringde på annandagens morgon och berättade att alla klarat sig, men det hade varit nära.

De hade varit ute i båt för att snorkla när havet började röra sig konstigt och liksom bubbla. Skepparen styrde mot hamn och hann precis sätta av dem innan första vågen kom. De klarade den tack vare att de sprang allt vad de orkade. När nästa, stora våg kom, hade en lastbil fört dom i säkerhet upp på en kulle.

-- De såg båten de nyss varit på slås sönder. De såg människor dö.

Kirurgen och professorn Sten Lennquist har lång erfarenhet av katastrofmedicin och var de senaste två åren av sitt yrkesliv chef för katastrofmedicinskt centrum i Linköping.

Vad gjordes?

Det är inte konstigt att medborgarkommissionen som granskar Sveriges agerande vid flodvågskatastrofen, utsett honom att granska hälso- och sjukvården insatser under och efter katastrofen. Granskningen ska omfatta både vården som gavs drabbade i Thailand, och den som gavs drabbade svenskar när de väl kommit hem igen.

Vad gjordes? Hade man kunnat göra något mer, kanske fortare? Det är några frågor som Sten Lennquist ska ha besvarat senast den 25 maj i år, då han ska lägga fram sin rapport

Under sitt besök i Thailand var Sten Lennquist på samtliga sjukhus dit drabbade av flodvågskatastrofen hade förts. Vissa var stora och eleganta, privata lyxsjukhus, andra små enkla sjukhus.

Syftet med besöken var att kartlägga beläggningen under, även efter katastrofen. Att tala med ansvariga och ställa belastningen i relation till resurserna.

Han är djupt imponerad över thailändarnas insatser. Flera sjukhus fick ta emot mer än fyra gånger så många patienter som man hade sängar för. Många med svåra sår och allvarliga infektioner.

Fantastiskt!

-- Det är inget annat än fantastiskt att man lyckades ge så mycket vård, till så många svårt skadade och under så svåra förhållanden, tycker Sten Lennquist.

Thailändarna lyckades också snabbt ordna en luftbro mellan Phuket och Bangkok, så att svårt skadade patienter kunde flygas ut och materiel flygas in.

Den svenska insatsen under och efter flodvågskatastrofen kommenterar inte Sten Lennquist ännu. Han har lovat att inte säga något innan rapporten läggs fram.

Ett undantag

Ett undantag gör han dock.

Sten Lennquist tycker det är mycket egendomligt att inte UD och utrikesministern genast på morgonen 26 december insåg att något mycket allvarligt hade hänt.

Själv slog han på CNN så snart dottern ringt. Han visste att Phukethalvön i Thailand var ett populärt svenskt turistmål under julhelgen, med drygt 20 000 svenskar på plats, ofta på strandnära hotell.

-- När jag såg flodvågen och den förstörelse den förde med sig insåg jag risken för att många svenska turister måste ha omkommit och ännu fler skadats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om