Initiativet till det som på sikt är tänkt att bli en konstpromenad med målade elskåp kommer från Åke Serander på Serander Fastigheter/Söderköpingsposten. För tre veckor sen besökte han Västervik, där är de flesta elskåp i centrum är målade. Han gillade konceptet och sen har det gått snabbt från idé till förverkligande.
Varför ville du ta det hit?
– Jag har gått förbi och sett elskåpet utanför vår fastighet, och den har varit smutsig och full av limrester efter affischering. Det bryter av fult mot det här vackra huset. Jag tyckte att vi borde gör något åt det, säger han.
Han kontaktade Eon som äger elskåpen, och de var genast med på noterna. Nu finns ett samarbetsavtal, en tidsplan och en budget för hur projektet ska finansieras. Ytterligare sju elskåp ska målas och i augusti ska en tävling utlysas där lokala konstnärer får tävla om att måla ett. I juryn sitter representanter från Söderköpingsposten, Eon och Söderköpings kommun.
– Jag tycker det är en kreativ idé. Det blir som ett utomhusgalleri som är tillgängligt året om. Det blir spännande att sitta i juryn och se vad vi får in för förslag till verk, säger Johanna Hellstrand, enhetschef på Kultur och Fritid.
Men det första uppdraget gick alltså till Ola Niklasson. Söderköpingskonstnär, medlem i BlandArt och mest känd för sina ommålade loppistavlor.
– Jag tycker det är jättebra att det händer grejer. Vi är många som retar oss på tråkiga ytor i staden, som elskåp är en del av. På det här sättet kan vi ge dem ett annat liv, säger han.
När han skulle välja motiv tänkte han att han ville ha något med lokal anknytning. Han valde att måla om skåpet till ett hus han själv är förtjust i.
– Jag älskar Stadshotellet, det är en otroligt vacker byggnad. När man står här på bron kan man titta både på elskåpet och Stadshotellet samtidigt.
Naturligtvis blir de en extra twist på hotellet, det är möss som en efter en kommer att dyka upp runt hotellet i sommar. Där av namnen Mouse Hotel. För Björn Persson på Eon är det självklart att de ska upplåta sina ytor till konsten. På så sätt hoppas de kunna minska klottret som ibland förekommer på dem.
– När någon konstnär gjort ett verk är det inte naturligt att gå och sabba det. Då har man oftast en respekt för det. Kan vi upplåta ytor för att öka trivseln för boende och besökare så är det jättekul. Vi hoppas det ska bli något riktigt bra.