Efter tuffa året: Nu öppnar brunnen igen

En historisk resa på 300 år för 20 miljoner lyfter anrika Söderköpings brunn in i framtiden. "Vi ska ta tillbaka den här platsen till vad den var en gång i tiden", säger Eddy Demir, vd för ägaren ED Gruppen AB.

Söderköpings Brunn har varit stängt i ett år, men slår upp sina portar i dagarna med stora visioner för framtiden. Konstnären Éli Ismael (t v) har jobbat i sju månader med sin pensel och skapat små verk, som han hämtat från takmålningarna i Societetssalongen. Johan Lindgren (mitten) är vd för Söderköpings Brunn. Till höger en bild på loungen.

Söderköpings Brunn har varit stängt i ett år, men slår upp sina portar i dagarna med stora visioner för framtiden. Konstnären Éli Ismael (t v) har jobbat i sju månader med sin pensel och skapat små verk, som han hämtat från takmålningarna i Societetssalongen. Johan Lindgren (mitten) är vd för Söderköpings Brunn. Till höger en bild på loungen.

Foto: Thomas Möller

Söderköping2021-04-11 17:00

Under 1970-talet svepte den tidens moderna idé och pensel genom Söderköpings brunn och suddade bort den gamla sekelskiftesprägeln. I dagarna, när man precis slagit upp sina portar för framtiden mitt i en oviss pandemi, har man tagit klivet tillbaka i historien.

Brunnen har varit stängd i ett år, men resan tillbaka är så mycket längre än så.

– Vi vill gärna spegla historien och ge en bild av hur det kunde ha sett ut i mitten av 1800-talet innan krigen och kriserna tvingade den här anläggningen, precis som många andra, att ställa om sin verksamhet, säger Eddy Demir, vd på ED Gruppen AB, som köpte och tog över Söderköpings brunn den 3 september 2018.

undefined
"Vi vill sätta Söderköping på kartan igen och kanske, kanske kan vi bidra till det. Det är vårt mål", säger vd Eddy Demir för ED Gruppen AB, som tog över Söderköpings Brunn i september 2018.

S:t Ragnhilds källa tar platsen tillbaka till medeltiden. Det hälsobringande vattnet, som inte bara ansågs bota diverse sjukdomar, svarade för hela stadens vattenförsörjning.

Källan har en avgörande roll för brunnens historia, som går tillbaka ända till 1719, när läkaren Magnus Gabriel von Block startade kurverksamheten. Brunnen erhöll sina kungliga privilegier och rättigheter av Gustav III 1774, men det var först under 1800-talet som verksamheten började blomstra på riktigt, tack vare doktor Lagbergs tuffa vattenkurer. 24 glas vatten om dagen, nattliga lavemang, helbad i kallt vatten och inpackningar var bara en del av hans idéer.

Historien förtäljer dock inte om de botades och i så fall från vad...

Nu, drygt 300 år senare, kan man alltså dricka ur brunnen igen?

– Vattnet är, som våra tester har visat, tjänligt, så vi ska kunna servera det friska och kalla vattnet i vår nya bar här, som vi döpt till "sorglösa baren", säger Johan Lindgren, vd för Söderköpings brunn.

undefined
Johan Lindgren, vd för Söderköpings Brunn, har väntat länge på nyöppningen. "Det känns fantastiskt", säger han.

Baren, loungen, restaurangen och Å-salen har renoverats och detaljer från förr ser dagens ljus.

– Vi hittade faktiskt en del målningar som varit dolda av moderna ytskikt. De kom fram när vi höjde innertaket. Vi har restaurerat taket försiktigt med surdegsbröd (!), som sugit upp gammal rök och gjort det rent och fyllt i färg där det behövdes. 

Ett par målade porträtt av Barbro Tjernström (1936–2020), som skrev politisk historia i Söderköping och är än så länge den enda kvinnan som varit kommunstyrelsens ordförande i Söderköping, och Björn Eriksson, landshövding i Östergötland 1996–2009, pryder ena väggen.

undefined
Konstnären Éli Ismael har jobbat i sju månader med sin pensel och skapat små verk, som han hämtat från takmålningarna i Societetssalongen.

Brunnen planerade att öppna i slutet av november och hade 3 000 beställda julbord, men tvingades ställa in på grund av coronan.

– Det har varit ett jobbigt år på många sätt – inte minst för personalen, där vi först fick säga upp alla anställda under förra våren, ta tillbaka de som ville inför vårt tänkta julbord, och sen säga upp igen, säger Johan Lindgren.

I dag har man ett tiotal anställda mot runt 20-talet förra våren.

– Vi tappade mycket erfarenhet och kunskap förra året. Det är inget man bara löser snabbt. Det tar tid att bygga ett nytt lag och få det att sätta sig. Det är en utmaning, menar Johan Lindgren.

undefined
Den öppna spisen, som är i fundamentet till klocktornet, med Söderköpings stadsvapen är hjärtat i loungen.

– En av våra stora visioner, om vi ska bli kurhotellet vi en gång var, är att bygga upp det gamla badhuset, säger Eddy Demir. Vi har originalritningar. Fundamenten finns där. Det ska bli i klassisk stil så känslan blir rätt. Det är en helig atmosfär, som vi måste vara rädda om.

Padelbanor på kökstaket, en trädgård och ett museum, som berättar om brunnens och Söderköpings historia, finns också i planeringen.

Vem var S:t Ragnhild?

En ung flicka blir under en promenad på Ramunderberget bergtagen (gravid) med jätten Ramunder. Hon ska därför, som straff, brännas levande på ett bål på stadens torg. Hon ber dock till Gud, som låter en källa springa upp och släcka det bål där hon skulle brännas. 

Ur källan skapades Ragnhildsbäcken, som under lång tid förser staden med friskt vatten året runt och som 1719 blir godkänd som hälsokälla. Här uppstår så kuranstalten Söderköpings brunn.

Ragnhild (1075-1117) blir ett lokalt skyddshelgon.

Karta: Söderköpings Brunn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!