Han och kompisen Lars Schöning har länge velat göra ett projekt tillsammans. De har letat efter lämpliga objekt vid vatten under flera år. Av en slump såg de annonsen på Lilla Kanalmagasinet, ett hus från 1830-talet, vid Göta kanal i Söderköping.
– Vi var hit och tittade utvändigt och bestämde oss för att slå till, berättar Mac Dabram.
Nu är de nöjda. Huset är nästan klart och vi sitter i solen utanför och ser den vitkalkade fasaden. Men det har tagit dem drygt ett och ett halvt år av mycket arbete för att komma hit. När de öppnade dörrarna och såg vad de köpt fick de nästan en chock.
– Det var fruktansvärt, skönt att människor inte har sett det. Det var mycket mer att göra än vi tänkt. Vattnet forsade in överallt och verkar ha runnit in i många år, säger Mac Dabram.
Han är väg- och vatteningenjör från Iran och Lars Schöning har samma yrke. Men framför allt har Lars en stor kärlek för gamla byggnader. Han jobbar även med hyvleri i Uppsala och tillverkar lister i trä till gamla hus från 1600- och 1700-talet. De båda kompisarna möttes inte genom det gemensamma yrket utan i träningsrinken för 34 år sedan, då båda har varit aktiva brottare.
– Det krävs mycket noggrant arbete att renovera gamla hus, speciellt k-märkta hus. Vi har byggt om i stort sett allt från grund till tak. Det fanns så mycket skador, även i bärande delar, så vi har i stort sett reparerat allt, säger Lars Schöning.
De har renoverat huset tillsammans. Även delar av taket var skadat och har behövt läggas om, men nu är byggnaden med två våningar färdig – och även en terrass runt hela huset.
– Det känns som om vi kom i sista stund, men nu kommer det att stå i minst 100 år till.
Vad har det kostat er?
– Jag törs inte säga vad det kostat, det får bli vår hemlighet, säger Lars Schöning.
– Mycket mer än vi tänkt, men det var det värt, skrattar Mac Dabram.
De är nöjda med sin satsning och redan nu i sommar öppnas en restaurang i de nyrenoverade lokalerna. Lilla Bona med nordiska tapas ska öppnas av krögarna Tobias Laving och Christine Andersson som redan äger grannrestaurangen Bakfickan, Stegeborgs hamnkrog samt Trädgårdshotellet i Stegeborg.
I Nyköping finns deras restaurang Bona Gusto med samma recept som de nu ska pröva i Söderköping. Bakfickan i Valdemarsvik är sedan en tid tillbaka såld till en anställd, och restaurangprojektet i Knäppingsborg i Norrköping har Tobias Laving hoppat av.
Orkar ni med alla restauranger?
– Vi får ta hjälp men det är roligt. Det är min hobby att jobba, säger Tobias Laving.
På Lilla Bona blir det nordiska tapas med vinmatchning.
– Det blir en avsmakningsmeny, men lite större tallrikar än vanligt tapas, ett annat upplägg än på Bakfickan.
Menyn är inte klar än. Köksmästaren Markus Westman håller på att skapa den.
– Det blir en väldigt bra meny, men inte med så mycket vegetariska inslag. Vi jobbar mer med proteiner eftersom vi inte tycker vi är riktigt duktiga på vegetariska rätter. Men vanligtvis vill man nog ha mellan tre till sex tapas då man ska äta, säger Tobias Laving,
Närmare 50 platser finns i restaurangen och övervåningen blir en festvåning med 25 platser. Festvåningen öppnas inte förrän efter sommaren.
– Uteserveringen är självklar och det är fint att man kan sitta runt hela huset så gästerna kan välja hur de vill ha det, säger Christine Andersson.