Designprojekt ska ge ökad tillväxt

Foto:

söderköping2005-02-08 00:00

På Söderköpings cementgjuteri är man mest van vid att gjuta avloppsrör. I projektet "Design Nu" har formgivare skapat nya produkt-idéer med utgångspunkt i betongen.

En korsbefruktning mellan form och betong. Det är ett av de möten som projektet Design Nu i Söderköping har resulterat i.

I höstas samlades de sex formgivarna i gruppen Designnätet, kommunens representanter och tre lokala tillverkningsföretag för att få till stånd ett samarbete som ska ge ekonomisk tillväxt för alla inblandade parter.

-- Det var spännande att se om formgivarna skulle rita något vi kunde ha användning för, säger Helena Andersson som är delägare till cementgjuteriet. Hennes make Johan Andersson som står för tillverkningsarbetet på företaget instämmer.

-- Man måste alltid försöka utveckla nya produkter. Men tidigare har vi aktat oss för besväret att göra något nytt. Nu får vi hjälp med idéer från formgivarna, säger han.

Koppling till tillväxten

Harry Leiman, samordnare för designåret på regionförbundet Östsam som delfinansierar satsningen i Söderköping, menar att det finns en koppling mellan design och det regionala tillväxtprogrammet.

-- Design kan bli en viktig ingrediens när företag ska utveckla sina produkter, säger han.

Cementgjuteriet tillverkar framför allt rör och mindre betongvaror. De köper också in och säljer anläggningar för avlopp, isolering och dränering och grunder till hus. Nu har de fått förslag och skisser på allt från blomlådor till möbler.

-- Det jag blev mest förvånad över var lamporna. Jag har aldrig tänkt på att man kan göra lampor i betong, säger Helena Andersson.

Sonny Löfvall är en av formgivarna som fått arbeta med utgångspunkt i de lokala företagens maskiner och material.

Han har ritat en sicksack-formad bänk i betong som ska få runda sittplattor i teak.

-- Det här var första gången jag arbetade med betong, säger han och visar den provisoriska formen i trä som använts för att gjuta en prototyp av bänken.

I grund och botten handlar projektet om att företag kan tjäna pengar på design. Att anlita en formgivare kan göra tillverkningsprocesserna enklare och billigare och produkterna snyggare och mer funktionella.

Design av

-- Många associerar design med rena prydnadsföremål. Men det vi har användning av är ju design av nyttoprodukter som vi sedan kan ha en större produktion av, säger Johan Andersson.

Vid det första mötet med designgruppen berättade han att de skulle behöva en skiss på en cementtyngd för att sänka ned slangar i vatten. En av formgivarna nappade på idén.

-- Tidigare har vi aldrig tänkt på att vi skulle kunna låta formge en cementtyngd. Det här kommer vi ha nytta av, säger Johan Andersson.

Anna Doll är en annan av formgivarna och en av designprojektets initiativtagare. Hon är textildesigner och har en egen butik i Söderköping. Till cementgjuteriet har hon bland annat ritat farthinder med skulpterade former.

-- Det var oerhört spännande att vara runt och titta på företagen. Och när våra idéer möter tillverkarnas förutsättningar föds nya tankar som man kan använda sig av, säger hon.

I Designnätet ingår också Annelie Pettersson och Isabel Lundahl, modedesigner för märket Råh, Björn Göransson, industridesigner vid Whirlpool och Björn-Åke Sköld, industridesigner. Projektet kommer leda till en utställning i Söderköping i sommar som också visas på länsmuseet i Linköping i höst.

Bild: MIKAEL SVENSSON

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!