Det röda granitgolvet i foajén glimmar av solkatter. Den grå Kolmårdsmarmorn i konferensrummet är mer sober. Fikaplatsen intill har ett ljust, inbjudande ekgolv.
Mångfalden är ingen slump. HTC Swedens nybygge strax utanför Söderköping rymmer verkstad, lager, kontor, utbildningslokaler och så vidare - men byggnaden tjänstgör samtidigt som utställningslokal.
De olika golvytorna visar att HTC:s maskiner slipar och polerar betong, likaväl som natursten, terrazzo (ett slags betong) och trä. Och att städrondellen Twister gör rent alla tänkbara underlag; linoleum, epoxi, marmor - utan kemikalier.
Golvkonceptet HTC Superfloor och städrondellen Twister har på femton år förvandlat HTC från ett litet familjeföretag till ett marknadsledande miljöteknikföretag, där 85 procent av produktionen går på export. I dag har företaget kontor och tillverkning i USA och Tyskland. Och nu växer intresset i Asien.
- Ja, det går fort nu, bekräftar Sten Jeansson, vd.
Fast det får inte gå för fort. Återförsäljare måste utbildas och certifieras, bli en del av HTC-familjen. Delta i HTC-akademierna, de återkommande utbildningarna.
- Vi lär av misstagen. Vi gick på några bakslag i USA för några år sen, där de nypolerade golven missköttes och resultatet blev därefter. Vi letar efter seriösa återförsäljare som klarar att skräddarsy lösningar för slutkunderna, förklarar han.
Det var grundaren av företaget, Håkan Thysell, som drog igång tillverkningen av slipmaskiner. Idén kom från en kund i Tunisien. Kunden köpte ett antal av de slipmaskiner företaget tillverkade på 80-talet och till dem ovanligt mycket granitverktyg för våtslipning. Och slet ut dem på löpande band eftersom han körde dem torrt.
Aha, tänkte innovatören Håkan Thysell och konstruerade ett system med diamantverktyg som slipade torrt och resultatet var häpnadsväckande. Början på en revolution, menar Sten Jeansson.
I dag saluförs ett tiotal slipmaskiner i olika storlekar, från dammsugarstorlek till bjässen HTC 2500 iX, formad som en större svart skåpbil.
- Den lanserades i våras på en mässa i Las Vegas och slipar upp till 1 800 kvadratmeter om dygnet, säger affärsområdeschef Robert Kreicberg stolt.
- Maskinerna utvecklas hela tiden, görs mer ergonomiska och effektiva. Vi var också först i världen med radiostyrda modeller, avslöjar han.
Vi står mitt i den stora, ljusa monteringshallen och Sten Jeansson sveper med handen en meter över det polerade betonggolvet:
- Betongen reflekterar ljuset, bullrar inte, är hållbar, lättstädad, avger inget damm, argumenterar han.
För vilken gång i ordningen vet han inte själv, studiebesök och journalister är en del av jobbet.
Mätningar från universitetsforskare och Naturskyddsföreningen visar att polerad betong är överlägset energisnålt i tillverkningsfasen.
Sten Jeansson fortsätter att sälja:
- Varför ska världen fortsätta att klä in betonggolv i trä, linoleum eller härdplast? Det är helt onödigt. Superfloor är miljövänligare och mer lättstädat.
Det är här Twister kommer in.
Robert Kreicberg håller fram några runda färgade skivor gjorda av ett ScotchBrite-liknande material. Varje skiva är impregnerad med miljarder diamanter och går att fästa på alla befintliga städrondellmaskiner.
- Sen räcker det med vanligt vatten, inget kem.
De är medvetna om att företaget utmanar starka krafter inom rengöringsmedelindustrin. I alla fall på sikt.
- Twister har bara funnits ute i två år, än så länge ses vi som ofarliga. Men städbolagen ser över sin miljöprofil just nu och gillar att dra ner på kemen. Ju fler som nyttjar Twister, desto fler lobbyister som arbetar emot oss, spår Robert Kreicberg.
Vi stannar till i en korridor som leder till utgången. Golv av slipad röd betong. Högglansigt. Ögat bländas av blänket och Sten Jeansson ler förtjust:
- Infärgad betong, ni fattar vilka möjligheter. Blanda i lite rött pigment och du får ett golv värdigt ett offentligt rum. Vi har tekniken, bara fantasin sätter gränserna.