Att flytta chokladtillverkningen från centrala Norrköping till en oas vid Göta kanal har inneburit många förändringar. Luftkonditionering är bara ett exempel på något de får klara sig utan i brovaktarhuset som de nu hyr.
Samtidigt ökar priserna på el, bensin och i stort sett allt annat. Utmaningarna har varit många, men ändå fortsätter makarna Togan att utveckla sitt företag på platsen som de valt.
– I början vid årsskiftet då vi märkte att alla kostnader skenade och allt blev mer galet så funderade vi. Alla våra pensionsbesparingar försvann. Att satsa så mycket på saker som man inte äger kändes skrämmande. Men vi har bestämt oss. Jolla finns kvar men vi måste anpassa vår verksamhet till platsen som vi vill vara på, säger Gebro Togan och får medhåll av makan Jolla.
I vanliga fall har julperioden inneburit stor chokladförsäljning. Men det var svårare att få kunderna att åka på isiga vintervägar för att köpa choklad. Samtidigt märkte de redan förra sommaren att förutsättningarna att tillverka och lagerhålla chokladen om det är 35 grader inne är svårt. Då krävs mycket kyla som både är kostsamt men också låter för kunderna.
– Det blir jobbigt för alla. Vi vill värna om återvinning och försöker att inte slänga något som vi har. Att då ha en kylanläggning som kräver mycket energi känns inte rätt. Om vi vill vara ett hållbart företag så måste vi istället anpassa oss till den här platsen. Jolla finns kvar, men ett annat Jolla.
– Förutsättningarna här är inte att driva en chokladbutik, speciellt inte varma sommardagar. Men det är en fantastisk plats och vi kan göra så mycket annat här.
Nu satsar makarna på café som utflyktsmål under sommarmånaderna. Båtgäster kan lägga till och många som cyklar längs kanalen behöver ett stopp. Till förra sommaren hann de inte anställa sommarjobbare så då gällde det att jobba dygnet runt. Men istället funderar de på att stänga ett par månader under våren och då kunna göra andra saker. Att börja åka på mässor igen är en tanke som finns i bakgrunden.
– Vi har så mycket ideér så vi får se vad det blir, skrattar Gebro.
Trots de första motgångarna är de överens om att de hittat platsen där de vill verka och bo. Gebro visar stolt upp det gamla bykhuset, som i framtiden skulle kunna bli något annat. Jordkällaren där spindlarna trivs kan de utnyttja när odlingarna ger resultat. Under året som gått har makarna utvecklat mycket.
Det finns många fler sittplatser och de har även skapat en strandpromenad där gästerna kan sitta vid kanalen. Det finns även två områden som man kan boka för mindre sällskap.
– Vi märkte förra året att det blev för varmt för en del gäster och nu finns nytillskottet, att sitta under träden i en lummig miljö.
Jolla brinner för att odla och testa nya smaker. Nu har hon fått sitt efterlängtade växthus som hon kan fylla med chili, tomater, fikon, aprikoser och mycket mer. För att inspirera har hon byggt upp ett område för att visa hur man kan odla på en liten yta.
– Jag har länge brunnit för det ekologiska. Men det ser olika ut för alla och många har inte en stor trädgård där de kan odla. Då finns andra alternativ. Allt handlar inte om pengar, det är också så mycket godare att äta det som man har odlat själv, säger hon.
Sommaren är deras tuffa period då de jobbar hela tiden men också med det som de gillar – kontakten med gästerna.