Hämtade fel barn på skolan – frias från brott

Den socialsekreterare som åtalats efter att hämtat fel barn på en skola frias för tjänstefel. Enligt tingsrätten led inte barnet någon större skada.

En socialsekreterare anställd vid Söderköpings kommun frias från tjänstefel efter att omhändertagit fel barn vid en skola.

En socialsekreterare anställd vid Söderköpings kommun frias från tjänstefel efter att omhändertagit fel barn vid en skola.

Foto: Joakim Blomqvist

Söderköping2021-09-15 17:13

Det var i slutet av januari i år som en socialsekreterare dök upp på en skola i Söderköping och omhändertog ett sexårigt barn. Detta efter att en åklagare beslutat att barnet skulle tas in på förhör på Barnahus i Norrköping efter två orosanmälningar och en polisanmälan.

Väl på plats hände dock det som inte får hända. Socialsekreteraren hämtade fel barn. Misstaget upptäcktes efter ett par minuter. Innan man ens hunnit ut från skolområdet insåg man att åldern inte stämde. I maj i år åtalades socialsekreteraren för tjänstefel.

– Det är så klart inte trevligt för de föräldrar som drabbas. Det kan uppstå rykten på skolan om man har hört att något barn tagits med på förhör och att man kanske tror att det är någon närstående som misstänks för brott mot barnet, sa kammaråklagare Britt-Louise Viklund då.

Nu står det klart att socialsekreteraren frias från brottsmisstankarna. Norrköpings tingsrätt ogillar åtalet.

undefined
En socialsekreterare anställd vid Söderköpings kommun frias från tjänstefel efter att omhändertagit fel barn vid en skola.

Rätten finner att socialsekreteraren förvisso varit oaktsam när hen inte kontrollerade barnets hela namn, men de anser inte att det räcker för att döma någon för tjänstefel.

"Med hänsyn till omständigheterna vid kontrollen, den korta tid som XX var förd från skolans område, det faktum att XX inte fick någon olägenhet av det inträffade samt den förhållandevis ringa risk som förelåg för att en svårare olägenhet skulle inträffa, finner tingsrätten att oaktsamheten kan bedömas som ringa", står det i domen.

Vidare anser rätten att misstaget inte beror på en likgiltighet eller lättja, utan mer på olyckliga omständigheter. Den åtalade har vidgått de faktiska omständigheterna, men förnekat brott då gärningen är att anse som ringa. Under rättegången fick hen berätta om vad som föranledde händelsen.

– Jag antog att det barn som avsågs var XX. Jag tog kontakt med rektor och lärare och frågade om det gick ett barn med det namnet där. Jag frågade endast efter förnamnet då jag var övertygad om att jag frågade efter rätt person, har socialsekreteraren sagt i förhör.

Om själva händelsen på skolgården uppger socialsekreteraren följande:

– Vi berättade för XX att vi skulle åka iväg en liten stund och prata med vuxna. XX var lugn och trygg vid hämtningen. Vi var endast borta några minuter från skolans område, sedan åkte vi tillbaka.

Vi har varit i kontakt med socialsekretaren, som väljer att inte kommentera den friande domen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!