Alla kommunala verksamheter måste gemensamt dra åt svångremmen och spara, det är den slutsats som kommundirektören presenterat för politikerna i kommunstyrelsen.
Ett av förslagen är att politikerna ska spara genom att avveckla sig själva. Enligt kommunallagen kan nämnderna ha tre ordinarie politiker och två ersättare, idag har nämnderna i Söderköping elva politiker och elva ersättare. Dessutom kan man enligt kommunallagen minska kommunfullmäktige som idag är 37 ledamöter till totalt 31.
– Allt är möjligt men sedan måste politikerna överväga om de fortfarande kan fylla kravet på demokratiska processer med ett minskat antal politiker. Så få som tre personer per nämnd tror jag inte är möjligt. Man måste både se kostnadsminskningarna och samtidigt jämföra om det blir ökade kostnader någon annanstans, säger kommundirektör Maria Fredriksson.
– En undersökning av SKR, Sveriges kommuner och regioner, visat att en minskning av antalet nämnder ofta ger en besparing på kort sikt men riskerar att försämra det demokratiska inflytandet.
I dag kostar en nämnd cirka en miljon kronor per år och hur mycket kommunen skulle spara på att minska antalet politiker är oklart.
– Man måste räkna på vad man skulle tjäna på en minskning. Nämnderna har väldigt många frågor som måste lösas i alla fall och frågan är om alternativen blir billigare. Om man tar bort alla nämnder och lägger verksamheten under kommunstyrelsen så brukar det behövas politiska utskott som hanterar sakfrågor. Det är inte säkert att det blir billigare, säger Maria Fredriksson.
Redan i februari i år hade ekonomin skenat iväg och nämnderna har fått i uppdrag att se över vad de kunde spara på. Samtidigt infördes restriktioner om att inte automatiskt fylla alla luckor då personal slutar eller är sjuka. Men trots att verksamheterna sparat under hela året så fortsätter utvecklingen åt fel håll.
Hittills presenterar socialnämnden ett underskott på 26 miljoner kronor och barn- och utbildningsnämnden ett underskott på 14,5 miljoner kronor. Det är de största nämnderna i kommunen.
– Det är ett jätteallvarligt läge. Risken är stor för ett underskott i årets budget och då hade vi från början räknat med fem miljoner i överskott i år. De lättare lösningarna har man redan identifierat och genomfört, nu måste alla se över allt en gång till, säger Maria Fredriksson.
En rad med åtgärder för att få ekonomin i balans har presenterats. Effektiviseringar inom förvaltningarna skulle kunna vara att inte placera barn och unga i andra kommuner utan kunna ge vård och omsorg här. Ett led i detta är planerna på att bygga om aktivitetshuset till LSS-bostäder.
Andra förslag som nämns som besparingar är att avveckla eller banta verksamhet som är frivillig exempelvis fritidsgården Focus, kommunens del av öppna förskolan, kulturskolan och att sänka ambitionerna på flera områden som utsmyckning och renhållning i staden, antalet evenemang eller minska andelen ekologiska livsmedel och ersätta smörbaserat fett med margarin.
– Jag har svårt att tro att man kan dra ner utan att det märks. Nu måste varje nämnd ta sina beslut så att det blir vettiga besparingar så att konsekvenserna inte blir för höga, säger Maria Fredriksson.