Smugglarnas tyska öl säljer bra i länet

Smuggling av alkohol har ökat med 39 procent på ett år. Låga priser på de tyska alkoholmarknaderna göder smugglingen. Östergötland är med på fem-i-topp över län där tysk öl går bäst.

11 november 2014 14:55

Correns granskning av smuggling av svart alkohol visar att samtidigt som polisen gjorde razzior mot så kallade spritbussar i januari 2014, och tog närmare 20 ton alkohol i beslag, ökade Systembolagets försäljning i Östergötland.

Ökningen på 1,9 procent var näst högst i hela landet. Bara Västerbotten hade en högre ökning (2,1 procent).

”Det har blivit allt tydligare att statistik enbart över den registrerade starkölsförsäljningen i Sverige ger en ofullständig bild av svenskarnas totala starkölskonsumtion” skriver företaget HUI Research i en färsk rapport.

Enligt rapporten från HUI Research (ägt av branschorganisationen Svensk Handel) är Östergötland en bra marknad för starköl från Tyskland. När statistiskt samband mellan låga ölpriser i Tyskland och Systembolagets försäljning i länen undersöks, hamnar Skåne och Gotland högst på listan över län där tysk öl är vanligast – följt av Östergötlands, Jönköpings och Blekinge län.

Mätningar gjorda av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) visar att smuggling av starköl har ökat med 39 procent mellan 2012 och 2013.

Correns granskning av organiserad smuggling på så kallade spritbussar har visat hur enorma mängder alkohol smugglas in. Bara till Östergötland kommer 6-7 bussar i veckan, vardera lastade med flera ton alkohol som levereras till väntande kunder.

Rapporten från HUI Research visar att Systembolaget trots sitt monopol i Sverige bara står för 56 procent av starkölsförsäljningen. Systembolaget tillsammans med  restauranger stod, enligt CAN, för 81 procent av försäljningen under 2012 och 75 procent under 2013.

Vid sidan av smugglingen ökar också legal resandeinförsel. Och svenskarna köper stora mängder. Av de som köper alkohol i utlandet, eller från någon som har med sig alkohol från utlandet, köper 24 procent 2-4 flak (48-96 burkar) öl per gång.

Både för smugglare och legala köpare är priset den främsta drivkraften. I sin rapport ger HUI Research räkneexemplet med en burk starköl som i Sverige kostar 11,30 kronor. Samma burk kostar 3,70 kronor i Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!