Smalt hus tog hem arkitekturpriset

Mannersons knappt sju meter breda femvåningsbygge i centrala Linköping får Östergötlands arkitekturpris 2018.

26 februari 2019 21:30

– Det betyder oerhört mycket för oss. Det är ett kvitto på att vi gör något bra. Arkitektur är väldigt viktigt för att lyfta en stad, säger Peter Ewehag på arkitektfirman M5 Arkitektur som ligger bakom ritningen.

Det handlar om det smala huset på Stora Badstugatan, kvarteret Ekollonet som ligger mellan Babettes kafferi och Hospitalstorget.

Fastigheten ägs av Mannersons och innehåller nu bland annat hotellägenheter. Projektet har bestått av en omfattande ombyggnad och restaurering av Axel V. Brunskogs byggnad från 1912.

– Bra arkitektur ska inte riktigt märkas. Man ska stanna upp och titta på byggnaden och känna att det är vackert. Vi har jobbat mycket med att få huset att smälta in i miljön av en klassisk grammatik. Det finns inte så många sådana här tomter att bygga på i Linköpings stadskärna, säger Peter Ewehag.

Mannersons fastigheters vd Carl-Fredrik Grönhagen var supernöjd vid tisdagens prisutdelning på stadsbiblioteket.

– Det är jätteroligt. För oss är långsiktig attraktion mycket viktigt. Vi vill förstås både ha hyresgäster och bygga en vacker och attraktiv stad, säger Grönhagen.

Motiveringen

"Den nya byggnaden visar hur ny och gammal bebyggelse kan samverka på ett tilltalande sätt. Projektet illustrerar vikten av passande skala, bra materialval och goda proportioner. Platsens förutsättningar har beaktats och den nya byggnaden övertygar med ett självständigt uttryck och med en balanserad och intresseväckande gestaltning."

Prisutdelare: Sveriges arkitekter, lokalföreningen i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa