Att göra hallonsylt med lime tar en halvtimme, jordgubbssylt med lavendel en kvart. Så det är ingen tidskrävande uppgift att koka sylt. Svartvinbärsdrickan ska visserligen dra i flera timmar, men den kräver inte att man tittar på under tiden.
- Många låter bären hänga på buskarna och köper i stället, men det är inte svårt. Dessutom är det lite poppis att göra eget, säger Tora Borén.
Hon bor på Lövsättergården i Slaka och har blivit något av en saft- och syltexpert. Tillsammans med sin man driver hon företaget Husmodern i husets källare.
Ville göra något kul- När jag väntade mitt tredje barn kände jag mig färdig med babysången, jag ville göra någonting kul, berättar Tora, som dessutom jobbar som sjukhuslärare på Barnsjukhuset.
Många nyblivna trebarnsmammor skulle förmodligen dra sig lite för att starta eget, men Tora skred till verket i början av förra sommaren. Hon började sälja burkar, flaskor och redskap, som används till framför allt syltning och saftning. I takt med att kundkretsen växte kom också frågorna. Folk ville veta hur man gör saft och sylt på bästa sätt. Så Tora började experimentera hemma så fort hon fick tid över.
- Om jag hann skulle jag göra mycket mer. Det är nästan roligare att göra än att äta, säger hon.
Sockerlag på spisenHon sköljer de minsta bladen hon hittat på svartvinbärsbusken noggrant. På spisen är en sockerlag på väg att koka upp. Tora varvar bladen med citronskivor i en burk och häller till sist över lagen. Sedan får blandningen dra i tre timmar innan hon silar bort blad och citron. Men som den husmoder hon är har hon redan förberett och kan servera iskall svartvinbärsdricka direkt.
Blommor i iskubernaI iskuberna har hon fryst in svarta vinbär och vita blommor. Den kalla drycken påminner om flädersaft, men är betydligt beskare i smaken. Lite som vuxensaft. Barnens favorit är däremot just flädersaft och så jordgubbssylt förstås.
- De kan vara med och plocka blommorna, sen ska det dra i några dagar och så går man och tittar till det. Det blir som en aktivitet, säger Tora.
Jordgubbssäsongen är så gott som över för i år och nu är det i stället hallon och blåbär som gäller. Vinbär, både röda och svarta, finns det också gott om.
Passar till snapsRöda vinbär passar till exempel utmärkt till snaps. Äpplen och plommon dröjer ännu ett tag.
- Men det blir jättemycket äpplen i år, säger Tora.
Förutom saft och sylt går det också bra att göra till exempel hemlagad marmelad, gelé, kräm, must och smoothie. Vad är då hemligheten för att lyckas med sina sylter och safter? Enligt Tora handlar det helt enkelt om en god hygien.
- Steriliseringen av burkarna är viktig, det gör att det håller och så behöver man inte använda konserveringsmedel. Jag vet precis vad det är i, säger Tora.