De 34 förskolebarn mellan ett och fem år, som haft sin vardag på Pilspetsens förskola, bytte i går till nybyggda Lyckhem vid Slaka skola. Promenaden markerade skiftet.
- Roligt och litet festligt för barnen, sade förskollärare Nina Hultqvist-Krohn, som klippte det blågula bandet vid grinden och välkomnade med saftkalas i sandlådan.
Det tog inte många sekunder förrän barnen hoppade hage inpå gården, tömde utomhusförrådet på leksaker och testade allt annat roligt utanför Lyckhem.
- Jag har vandrat mycket längre än så här. Det är bra att börja här, sade Clara Ekbäck, 5 år, ett av de större barnen om flytten.
Den nya förskolan - en faluröd träbyggnad med vinklar och vrår - är inte helt obekant för barnen. De har varit på besök under byggtiden och också besökt lokalerna sedan huset blev klart. Flyttlådor och tomma ytor avslöjar att en del inredande återstår.
Nina Hultqvist-Krohn, som är en av sex personer som jobbar med barnen, tycker att förskolebytet är både roligt och sorgligt.
- Roligt för att allt är nytt och fint, sorgligt för att vår kokerska inte följer med eftersom Lyckhem inte fått något tillagningskök. Nu kommer vi att få maten från Delikatessbutiken i stället.
Christina Staaf, ny rektor för området sedan i våras, säger att Lyckhems kök hade kunnat kompletteras med ytterligare en ugn, men att det ändå inte gett möjlighet att laga mat annat än utifrån halvfabrikat.
- Visst är det härligt när det doftar mat i lokalerna, men jag tror att det nya alternativet också blir bra.
Slaka växer och behovet av förskoleplatser har ökat stort bara det senaste året. Även om dagens barn på Pilspetsen flyttat läggs inte förskolan ned. Nu ska huset renoveras så att ett 20-tal nya barn kan ta Pilspetsen i bruk den 7 januari nästa år.
Christina Staaf kommer inom kort att skicka ut erbjudande om plats till dem som står i barnomsorgskön och inom den närmaste månaden anställa 3-4 personer som ska jobba på Pilspetsen. Om det bland dem kommer att ingå en kokerska är oklart.
- Det är inte bestämt än och beror också på vad miljökontoret har att säga om tillagningsköket, säger Christina Staaf.