En äng som ligger granne med galgbacken, det förfallna torpet Högdal och det som en gång var Vägverkets garage kan om några år förvandlas till ett bostadsområde.
Det norska bolaget OBOS har tecknat ett avtal om att köpa marken. OBOS är en stor koncern inom bostadsbyggande, bland annat ingår Myresjöhus och Smålandsvillan. OBOS har nu fått ett första beslut i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping som anger att arbetet med en ny detaljplan ska starta.
– Beroende på vad vi bygger så kan det bli mellan 20 och 40 hus, säger Håkan Svensson på OBOS.
Säljaren av marken är dock inte vem som helst. Nuvarande ägaren är Häradsmarken AB som i sin tur ägs av Hanekinds häradsallmänning. En häradsallmänning är en kvarleva från 600-talet, från tiden innan konungariket Sverige existerade. Då fanns fortfarande mark utan ägare och den samlades i häradsallmänningar som tillhörde alla jordägande bönder i häradet.
På vissa platser i Mellansverige finns dessa fortfarande kvar och Hanekinds häradsallmänning i Slaka är en av dessa. Just den här har cirka 200 delägare, ägandet är inte personligt utan följer alltid en fastighet. Det är därmed fortfarande de jordägande bönderna i Slaka som är ägare.
Häradsallmänningar kan spåras i skriftliga källor ända tillbaka till 1000-talet, men de har sannolikt funnits sedan 600-talet.
Det är för att förvalta detta arv som aktiebolaget Häradsmarken bildats och där är Jan Persson vd. Han har velat sälja marken i Slaka under flera år.
– För att få den här markbiten säljbar, eller exploateringsbar så har vi utfört en arkeologisk förundersökning i två steg och vi har gjort en miljöundersökning också. Nu får exploatören OBOS ta det vidare, säger Jan Persson
Redan 2009 skrev Corren att torpet Högdal skulle rivas – det gäller fortfarande. Även de byggnader som förr användes av Vägverket kommer att rivas på sikt, men det dröjer sannolikt några år.
Området som nu säljs är 7,6 hektar och det omfattar inte enbart den mark som planeras för bostäder. Även den äng där den gamla domarringen ligger ingår i markaffären med OBOS. Den ängen kommer dock att förbli orörd även i framtiden.
– Tanken är väl att den blir en allmän plats. Utan att föregripa något är det väl lämpligt att kommunen planlägger den som park, säger Håkan Svensson på OBOS.
Enligt den preliminära tidsplanen ska en ny detaljplan vara färdig under våren 2018 – vilket är ovanligt kort tid. Det förutsätter dock att en del motstridiga intressen jämkas samman. Redan innan planeringen kommit igång konstaterar tjänstepersonerna på kommunens plankontor att det saknas förskole- och skolplatser i Slaka.
Av den anledningen vill kommunen att en del av marken reserveras för en skola, men hittills har exploatören OBOS inte velat avstå någon mark.
– Det finns inte utrymme för en skola på det här området. Vi har köpt det här för att bygga bostäder, men om det är ett dagis vi pratar om så kan det nog få plats, säger Håkan Svensson.
Affären mellan Häradsmarken AB och OBOS är villkorat av att detaljplanen blir antagen, än så länge har endast en handpenning betalats.
Det är dessutom så att en häradsallmänning enligt lagen inte får minska sin areal. Pengarna från markförsäljning får inte delas ut till delägarna utan ska placeras i en fond i väntan på ett nytt markköp.