För första gången har Friendsrapporten* undersökt situationen för de yngsta barnen. 13 245 elever, F-3, har svarat på frågor om trygghet, trivsel och kränkningar på skolan.
Lyssna bättre
Rapporten visar att fyra av tio känner sig otrygga någonstans på skolan. Störst är otrygghet på toaletterna, skolgården och i omklädningsrummen.
– Det visar att skolpersonal bör finnas nära eleverna, även utanför klassrummen, säger Stephan Andersson.
96 procent av eleverna i årskurs F-3 uppger att de trivs i sin klass och 97 procent att de har någon kompis i klassen. Samtidigt är var fjärde elev rädd för att bli lämnad ensam på rasten.
Stephan Anderssons erfarenhet är att de första skolåren brukar vara lustfyllda och han oroas av att undersökningen delvis visar något annat.
– Kanske måste vi vuxna bli bättre på att lyssna och tyda signaler.
Killar tryggare
Även äldre elever, upp till årskurs nio, har undersökts i rapporten och överlag känner sig tjejer mer otrygga än killar.
– Tjejer upplever ofta att de inte får vara med i olika grupperingar och att de utsätts för sexuella trakasserier.
Stephan Andersson menar att trygghetsfrågorna måste vara centrala i skolan.
– En elev som inte är trygg, lär sig inte. Det finns inga genvägar.
Konkreta exempel är att diskutera värdegrundsfrågor i all undervisning och att skolpersonalen har regelbundna mentorssamtal med eleverna.
– Men även om det finns brister, är det viktigt att framhålla att skolan blivit mycket bättre på att ta sig tid och lyssna på eleverna i stället för att bagatellisera.
Fotnot: Friends är en icke-vinstdrivande organisation med uppdrag att stoppa mobbning och diskriminering.