Marcus Samuelsson, biträdande professor vid Liu, genomförde tillsammans med kollegor en studie där 72 lärarstudenter deltog. Studien pågick under 2019 och 2020 och gick ut på att undervisa virtuella elever och jämföra det med att undervisa verkliga elever.
Bakgrunden är dels att prova andra möjligheter att träna studenter på det som är viktigt för lärare, dels att studenterna anser att det finns ett glapp mellan teorierna och praktiken.
– Projektet kan liknas vid en brygga mellan den teoribaserade utbildningen och praktiken. Det blir som en uppstart före praktiken med verkliga elever, säger Samuelsson.
Studenterna delades in i små grupper. En grupp hade ansvaret att undervisa medan en annan observerade, sedan växlade de roller. Under 2019 kom studenterna till ett fysiskt klassrum. Året efter kom de till ett delvis fysiskt klassrum. Studenterna undervisade verkliga elever, klasskamrater och virtuella elever. Efter undervisningen fick de återkoppling på sättet att lära ut matematik och sättet att leda undervisning.
Samuelsson betonar att även om det finns liknande koncept i Sverige är de oftast helt AI-drivna. Det som gör just detta projekt unikt, enligt honom, är att det är semi-virtuellt.
– Det finns system som introduceras på högskolor i Sverige, men de är inte semivirtuella på samma sätt. Det är bara AI- generator eller färdigt skrivit lärarmanus.
Vad innebär semi-virtuellt?
Att det finns en människa i systemet. De virtuella eleverna som lärarstudenterna möter på en datorskärm styrs av en människa så de svarar upp på det som lärarstudenterna gör. Det möjliggör att skräddarsy varje students möte med de virtuella eleverna.
Mer i detalj om hur det halvvirtuella fungerar får man inte veta. Tekniken bakom ägs av ett amerikanskt företag som är noga med vad som får avslöjas. De virtuella eleverna har amerikanska namn, men de förstår svenska och det svenska skolsystemet.
Forskarna har mätt lärarstudenternas förmåga att instruera när de undervisar. Det visade sig att studenter som har undervisat virtuella elever har en högre utveckling över tid. Tre timmars träning i simulering ökar studenternas tilltro till sin egen förmåga mer än tre veckors praktik med verkliga elever.
– Studenterna är överlag väldigt nöjda med sina erfarenheter, säger Samuelson.
Framtiden ser lovande ut för projektet. Liu hyr ut sina specialister för att testa konceptet på andra lärosäten.