Här ska det byggas kustbostäder

Offentlig service ska koncentreras till åtta områden längs Östergötlands och norra Smålands kust. Så kan skärgården utvecklas, slås fast i ett länsövergripande program.

Inte bara brev. Infrastrukturen i sin helhet måste förbättras i skärgården.

Inte bara brev. Infrastrukturen i sin helhet måste förbättras i skärgården.

Foto: Jeppe Gustafsson

Skärgården2017-06-09 09:30

Norrköpings, Söderköpings, Valdemarsviks, Västerviks och Oskarshamns kommuner har tillsammans med region Östergötland utarbetat det gemensamma programmet. Det siktar mot år 2030 och ska vara vägledande för kommunernas planering och ett underlag för samverkan mellan region Östergötland och Kalmar län. Det går under namnet "Utvecklingsprogram för kust och skärgård" och antogs av region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd på onsdagen. Det ska också klubbas i respektive kommun.

Programmet omfattar området som sträcker sig från Bråviken i norr till Oskarshamns kommuns södra gräns och avgränsas av E22 i väster. För att utveckla kust och skärgård krävs samverkan mellan såväl kommunala som regionala aktörer, det kom de fem kommunerna överens om redan för fem år sedan. Nu är programmet klart.

Antalet åretruntboende i skärgården minskar från år till år. Det är de unga som väljer att flytta därifrån. Den trenden måste brytas, konstateras det, annars finns snart inte tillräckligt med arbetskraft till att upprätthålla servicen. Därför ska kommunerna planera för bostadsbyggande i de åtta utpekade områdena; Arkösund,

Gryt/Fyrudden, Lagnö/Tyrislöt, Loftahammar, Blankaholm, Klintemåla, Figeholm och Påskallavik. Att köpa sig ett ställe i skärgården i konkurens med sommargästerna är för många oöverkomligt.

Det är också i dessa områden som nya fritidsboenden bör koncentreras. På det sättet kan värdefulla natur- och kulturområden i den övriga skärgården fredas. Till skillnad från exempelvis Stockholms skärgård är skärgården i Östergötland och norra Kalmar lågt exploaterad. Det gör den exklusiv.

Servicen i skärgården har försämrats under lång tid. Genom att koncentrera samhälleliga insatser till åtta områden kan kommunerna lova varaktighet. Det blir inte förbjudet att bosätta sig eller skaffa sig ett fritidsboende långt från dessa områden. Man måste dock vara beredd på att få sämre service då.

Även om de åtta områdena blir knutpunkter för bland annat kollektivtrafik måste infrastrukturen förbättras i hela området. På sommartid överbelastas till exempel ofta nätet och uppkopplingarna bli osäkra och långsamma. En utbyggnad av bredband bör prioriteras av kommunerna. Och skärgården ska bli tillgänglig för alla, inte bara för dem som har båt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!