"Riktlinjerna kan vara ett underlag för dialog"

Vårdcentralen i Skärblacka är en av nio vårdcentraler där läkare har prövat de nya rekommendationerna.- Vi blev positivt överraskade, säger chefen Ingegerd Rahm.

Foto:

SKÄRBLACKA2007-08-11 00:00

Läkarna vid vårdcentralen i Skärblacka utanför Norrköping var först skeptiska till de nya riktlinjerna. De kände sig oroliga för att bli tvingade att passa in alla patienter i en rutmall.

- Men efter att ha fått pröva de nya rekommendationerna under ett kort pilotförsök är vi betydligt mer positiva. De var mer nyanserade än vad vi hade fått intrycket av, säger Ingegerd Rahm, läkare och vårdcentralchef.

Hon menar att materialet till stor del känns genomarbetat och fyllt med nyttig kunskap.

- Visst hade vi synpunkter i vissa delar, men totalt sett tycker jag att det är tydligt att det är många duktiga kollegor som har varit med och tagit fram rekommendationerna. Det är inte en katalog där det står exakt angivet hur lång tid det tar behandla en viss sjukdom, utan mer än samling av råd och information om diagnosen.

Ingegerd Rahm har precis som många andra läkare upplevt problematiken med att patienter som sjukskrivs sedan inte får ersättning av försäkringskassan eftersom myndigheten inte delar läkarnas bedömning av patientens arbetsförmåga.

- Det finns en oro för att försäkringskassan ska ta tidsangivelserna bokstavligt. Men min förhoppning är snarare att de ska se riktlinjerna som en kunskapsbank och ett underlag för dialog.

Upplever du att det finns ett behov av nya riktlinjer?

- Unga oerfarna läkare kan nog dra nytta av det, men frågan är svår att svara på. Först om ett par år kan vi kanske se vad de får för effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om