102 mister jobbet i Skärblacka

Skärblacka2005-06-09 00:00

‚fyra bruk i Sverige

102 personer mister jobbet på Billerud i Skärblacka när företaget ska spara och omorganiseras.

Personalchefen Bengt Andersson hoppas att de flesta uppsägningarna ska gå att lösa genom erbjudande om sänkt pensionsålder till 60 år.

Högre pris på ved, energi och kemikalier samt stigande löner är orsakerna till att koncernen Billerud ska minska personalstyrkan. I Skärblacka ska 102 av 725 heltidstjänster bort. Totalt försvinner 456 tjänster från koncernen (se faktaruta).

Efter stormen Gudrun skulle man kunna tro att det finns massor av ved, men Krantz är rädd att det på sikt kan bli sämre när så mycket skog blåst ned.

Konkurrensen från Ryssland, Polen och Tjeckien gör också att det går sämre för företaget, säger tillförordnade vd:n Håkan Krantz.

-- Vi måste hitta områden att bli bättre på för att minska kostnaderna, säger han.

Sist in går inte först

Vem som tvingas gå är inte klart än, säger personalchef Bengt Andersson, men nedskärningarna sker både bland tjänstemän och på golvet. På Skärblacka rör det sig om cirka 35 tjänstemän och 65 arbetare.

Principen "sist in först ut" hoppas Andersson kunna undvika för att behålla fler i åldersgruppen 25-30 år. De är välutbildade och längre fram kan det annars bli ett besvärligt hål att fylla när de flesta går i pension.

De flesta som sägs upp hoppas företaget och Andersson kunna erbjuda avgångspension vid 60 år. 85 procent av alla uppsagda tror Andersson kan få en sådan lösning. På Skärblacka skulle det kunna bli ännu fler för där finns ett hundratal personer i den åldern, säger han.

Snabb omgörning

Billerud 2009 var arbetsnamnet på omgörningen men bland annat på grund av en sämre valutamarknad skall uppsägningarna vara klara i december 2006.

-- Procentuellt är det här otroligt stort för Billerud i Skärblacka. Det är klart det blir känningar i samhället, säger Bo Jacobsson, ordförande i Pappersindustriarbetarförbundet, avdelning 54. Jag är förvånad att det blir så många, vi tycker redan att bemanningen är ganska tight.

-- Det viktiga är att vi kommer så nära en bra lösning som möjligt med en trygg framtid för både de som får gå och de som blir kvar.

-- För dem är tryggheten just att de får stanna, men det tar ett tag innan oron lägger sig.

Grundbulten i omorganisationen på Billerud är en tydligare målstyrning i arbetet, säger Krantz, men exakt hur det ska se ut är inte klart. Dock är det framförallt i den tunga delen av produktionen arbetet kommer att förändras, säger Krantz.

Mer egen el

Genom investeringar i ångturbiner som ska köras igång i april nästa år ska den egna elförsörjningen fördubblas.

Jari Pirttijärvi, ordförande i fackförbundet SIF på Skärblacka säger att han inte har bilden klar för sig hur omorganisationen kommer att falla ut, men:

-- Som vanligt är det fel folk som tänker uppifrån.

17 juni blir det central MBL-förhandling och i vecka 25 en lokal .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!