Skapar eget lugn med händerna som verktyg

Konstnär Tomas Ekström har det i händerna. Det där skapandet som ger lugn och närhet till livet. Och som nyss gett honom biljett till Liljevalchs vårsalong.

29 oktober 2016 11:00

Ett grått hus. Med gröna fönster. Där är det, där är min ateljé, säger Tomas Ekström på telefon.

Vägen till Lilla Klacksäter, någon kilometer utanför Björsäter, kantas av höstens färger. Bakom den mörka porten till Ekströms ateljé ryms en helt annan palett av färger.

I taket, en väldig krona, av diverse färgstarka plastdelar. Längs en vägg står burkar och tuber med akrylfärg. Där hänger också en glasögonprydd råbock. Rakt fram möts man av Tomas Ekström i ett självporträtt. Målningarna är färgstarka, ja med undantag av ett projekt i gråskalor.

Tomas Ekström sitter uppflugen på en hög pall mitt i rummet. Klädd i grön skjorta av manchester. Byxorna i samma tyg bär spår av färg, av penslar som torkats av. På huvudet en brun hatt, samma som på porträttet.

– Jag tycker det är kul med hattar. Jag har många och olika för olika bruk.

Det har gått lite mer än 20 år sedan Tomas Ekström bestämde sig för att studera konst. Kreativiteten fanns där. Under åren i restaurangbranschen fick han höra av kollegorna att han la upp maten som om rätterna vore konstverk. Intresset för motorcyklar fick honom att bygga en egen, en som tog hem förstapris bland hemmabyggen på den stora MC-mässan på Elmia.

– Jag hade sagt att om jag vann pris så skulle jag söka konstskola.

Några år senare checkade han ut från Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa. Med sin personlighet och förståelse för andra människor delade han sitt konstnärskap och skapande med ungdomar i olika utsatta situationer. Han höll bland annat skapande verkstad för ungdomar med datorberoende och invigde dem i sitt eget stora hobbyintresse, fiske.

En pojkes första fiskelycka blev till ett konstverk i två delar, en diptyk.

Konstverket har nu antagits till Liljevalchs vårsalong som öppnar den 11 januari.

– 2440 sökte till vårsalongen, 117 kom in. Det är lite kul.

Bara lite?

– Kul, då. Eller jättekul. Det är det. Det är ett bra tillfälle för mig att synas, det kommer 40– 50 000 besökare och många gallerister.

Han är glad över att ha blivit utvald. Men mest över att livet kan vara så bra, med sambo, trädgård, ateljé, garaget med skalet av en Cadillac från 1949 som ska byggas om och beskärings- och trädgårdsuppdrag vid sidan av konstnärskapet.

– Jag har ett jäkligt bra liv. Jag får använda händerna och skapa. Det gör mig trygg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Willsäter