- Att skicka ut två brandmän i en första insats är som att pissa i Nilen. Det gör varken från eller till, säger Tomas Johansson, 47, som är facklig representant för Brandmännens Riksförening och äldst i Skänningekåren med 18 tjänsteår.
Hans bedömning är att räddningschefens Håkan Janssons kompromissförslag bara är ett försök att gjuta olja på vågorna utan avsikten är att lägga ner deltidskåren och införa brandvärn istället.
- Det enda två man kan göra är att dra fram slang och förbereda för Mjölbygänget. Dessutom mister vi rökdykarkompetensen vilket är särskilt allvarligt vid insatser i skolor, äldreboenden och industrier. Idag har nio av femton man rökdykareutbildning.
Räddningschefen Håkan Jansson ville inte avslöja några siffror för Corren i lördagens artikel men Tomas Johansson säger att budgeten för deltidsbrandkåren i Skänninge är 1,8 miljoner kronor per år varav 570 000 kronor avser lokaler och fastigheter. Löner och materiel kostar alltså drygt 1,2 miljoner kronor per år.
- Samtidigt vet jag att förvaltningen förbereder inköp av en ny släckbil, en investering som kostar 300 000 kronor om året i räntor och amorteringar. Det inköpet vill vi senarelägga.
Tomas Johansson och hans kolleger gav sig ut på stan i lördags och delade ut protestlistor. Tomas säger att gensvaret bland Skänningeborna var stort. Han ska fortsätta opinionsarbetet och träffade på måndagskvällen Skänninge socialdemokratiska förening som hade traditionsenligt sommarmöte. Ordförande i den lokala s-föreningen är Miko Månsson, kommunalråd på deltid och så sent som i fjol deltidsbrandman. På fredag morgon träffar Tomas Marknadplats Skänninge vid ett frukostmöte på Stadshotellet och han avser att ta kontakt med olika kommunpolitiker oavsett partifärg. Han har också varit i kontakt med tjänstemän på länsstyrelsen.
Tomas Johansson och hans fackliga kolleger kallades till räddningschefen för tre veckor sedan som informerade om sparplanerna mot tystnadsplikt.
- Att inrätta ett brandvärn var inte aktuellt då utan har dykt som ett senare alternativ. Jag tror att Janssons förstahandsval är att inrätta ett brandvärn och han räknar med då kallt med att vi säger upp oss.
De två senaste åren har debatten kring deltidskåren koncentrerats till rekryteringsproblemen. Tomas Johansson närmast fnyser åt förvaltningsledningens ansträngningar att hitta ny deltidare.
- De har inte gjort så mycket för att rekrytera nya. Någon annons i veckotidningen 3:an i början av förra året. Det var allt.
Senast en nedläggning diskuterades i Skänninge var 1996. Tomas Johansson och hans kolleger anser att behovet av snabba räddningsinsatser har ökat sedan dess och ger några exempel.
- Vi har fått fler äldreboenden i Skänninge, dubbelspåret kommer med all sannolikhet med en trafik på 200 tåg om dygnet och riksväg 50 läggs troligen om via riksväg 32. En planerad rondell i korsningen Kungsvägen-Ramstadvägen i Mjölby med smalare vägbredd gör att utryckningstiden från Mjölby ökar, menar Tomas Johansson. Det är dyrt och tar lång att tid att kalla in förstärkningar från andra kommuner som Boxholm eller Motala.
Tomas Johansson menar att deltidarna i Skänninge gör en samhällinsats som inte motsvarar lönen och riskerna. Lönen är 2 225 kronor per jourvecka (i regel var tredje vecka) plus tilllägg för varje utryckning. Hans inkomst förra året var cirka 67 000 kronor.
- Vi vet att vi behövs och känner starkt för vår hemort. Det finns fastigheter i Skänninge som inte varit kvar i dag om vi inte funnits, till exempel restaurang Sunrise som brann för sex veckor. Så sent som i lördags natt släckte vi en bilbrand i Vistena.