I måndags eftermiddag invigdes Vattenverkstan av landshövding Björn Eriksson genom att vrida på en kran livligt påhejad av ett stort antal skolbarn.
Vattenverkstan började som ett arbetsmarknadsprojekt 1996 i Skänninges gamla vattenverk som stått outnyttjat sedan anslutningen av ortens vattenledningsnät till Mjölbys 1994. Först 1999 sköt projektet fart på allvar och i dag, tre år senare, står det klart -- nästan. Ytterligare ett 15 kubikmeter stort akvarium med välvt glas ska byggas.
Först i raden av talare var kommunstyrelsens ordförande Jörgen Oskarsson. Han påminde om att synen på våtmark har förändrats under årens lopp.
-- När jag var grabb var våtmark något obrukbart och improduktivt som helst skulle dikas ut. Det har förekommit många dikningsföretag under årens lopp i det här landet.
Björn Eriksson trodde att Vattenverkstan har chansen att bli en turistattraktion och gissade på 8 000 besökare årligen. För egen del lovade han att det inte var sista gången han besökte anläggningen.
Det mest spektakulära är de stora sötvattensakvarierna upp till 15 kubikmeter stora. Målsättningen är att fylla akvarierna med Östergötlands samtliga 30 sötvattensfiskar. I dag kan besökarna se bland annat braxen, mört, abborre, gädda och löja. För att komplettera samlingen utlyser man en fisketävling med ett fiskeset i pris.
-- Det är svårt att anpassa vildfångad fisk till fångenskap, säger Mikael Mosslund som ansvarar för akvariedelen. För svensk fisk ska vattentemperaturen helst inte nå över 20 grader. Laxen har en trivseltemperatur på endast 12--13 grader.
Mikael Mosslund tror att många besökare ska finna det spännande att få se många av länets mer sällsynta fiskar.
Personalen på Vattenverkstan hoppas att anläggningen ska bli ett återkommande inslag i Mjölbyskolornas undervisning.
Vattenverkstan har öppet varje vardag mellan kl 9--16 med troligt undantag för industrisemestern.