Vattenloppor kallas de, egentligen handlar det om ett mellanstadium av en snäckparasit. Deras bett känns egentligen som myggbett fast något värre, och några badgäster har fått upp till ett 20-tal sådana kliande bett. Inte särskilt kul för den som vill njuta av sommar, sol och bad.
Därför har miljökontoret satt upp en informationsskylt vid omklädningsrummen. Där varnar de för att vissa badande i Månsjön har drabbats av så kallad badklåda med kliande utslag som följd. Något som i sig inte är farligt och brukar försvinna efter en vecka. Kliar det olidligt mycket, rekommenderar miljökontoret att använda klådstillande eller antiallergena medel. Dessutom rekommenderar miljökontoret att duscha efteråt och att undvika alltför långa bad.
- Den som har småbarn ska helst inte låta dem leka för länge vid strandkanten utan att duscha av dem, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Per-Erik Persson.
Vid ett besök vid Månsjön vid middagstid är badplatsen så gott som övergiven. Två tjejer simmar omkring vid hopptornet, det är allt. Sandra Timm från Fivelstad och Natalie Axelsson från Götala badar glatt och har ingen aning om några vattenloppor.
- Det är första gången vi badar här i år, säger de och tycks inte ha några problem att hålla sig kvar i vattnet trots att termometern endast visar 16 plusgrader.
Ytterligare ett par, Marie Kylling och Mikael Nyberg, närmar sig badet på cykel. De kommer från Mjölby och har tänkt sig en picknick vid badstranden. Inte heller de känner till badloppsvarningen.
- Vi hade inte tänkt bada. Vi är badkrukor egentligen, säger Marie Kylling och menar att den låga vattentemperaturen verkar mer avskräckande än några som helst vattenloppor.
Victor Carlsson förestår kiosken vid minigolfbanan. Han har jobbat här sedan två veckor och hört talas om att loppbetten drabbat förskolebarn. Däremot vet han inte om detta med lopporna skulle ha skrämt bort vissa badgäster.
- Jag har inte hört någon som klagat, och flera har kommit tillbaka flera gånger för att bada här. Men det brukar nog vara mer folk här.
Per-Erik Persson sköter provtagningen av badvatten i kommunen. Han har fått in rapporter om vattenloppor i Månsjön sedan början av juni vilket är ovanligt tidigt. Förra veckan gick miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Tranås ut med uppgifter om mycket tidig algblomning i sjön Sommen. Det kan däremot inte Per-Erik Persson bekräfta. Han har inte lagt märke till några blågröna alger vid Sommens badplatser, bara grönslick i normalstor mängd.