Utrustning skänktes till Ukraina efter fängelsebygget

Backup-utrustning som skulle kunna driva ett mindre sjukhus har skänkts till Ukraina efter nybyggnationerna på Kriminalvårdens anstalt i Skänninge.

Det var i samband nybyggnationen på Skänningeanstalten som ett tidigare el-aggregat skänktes till Ukraina.

Det var i samband nybyggnationen på Skänningeanstalten som ett tidigare el-aggregat skänktes till Ukraina.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2023-02-24 11:00

I veckan invigdes de nya lokalerna som ska ge 136 nya platser på Kriminalvårdens anstalt i Skänninge. Lokalerna ägs av Specialfastigheter som är nischade på fastigheter med höga säkerhetskrav, däribland kriminalvårdsanstalter, polisen och försvarshögkvarteret. 

I samband med att ett nytt el-aggregat installerades på anstalten väcktes idén om att skänka det gamla till Ukraina. Det berättar Mats Abrahamsson, el-ingenjör på Specialfastigheter, och den som tog initiativet till att skänka utrustningen:

– Många av våra hyresgäster behöver strömförsörjning dygnet runt. De har sådan verksamhet som inte tål ett strömavbrott, ungefär som ett sjukhus som måste kunna fortsätta operera. Vi måste ha backupsystem som går igång vid strömavbrott. I det här fallet hade vi ett aggregat som jag var med och installerade för två, tre år sedan. Det klarar inte nya omfattningen på nya anstalten med nya hus, säger han och tillägger: 

– Vi bytte vi ut det gamla mot ett nytt. Då tittade vi på återbrukstanken, det gör vi alltid, eftersom det är skattepengar vi håller på med. Vi funderade på om vi kunde använda det någon annanstans, men det fanns inget lämpligt just då. Jag var projektledare för båda projekten och när jag jobbade med det här nya, större aggregat och såg tv- bilderna från Ukraina så kände jag direkt att det här måste vi kunna hjälpa till med.

undefined
Mats Abrahamsson, el-ingenjör på Specialbostäder, som äger kriminalvårdens fastigheter, fick idén att skänka utrustning som kan driva ett mindre sjukhus.
undefined
Aggregatet vägde flera ton så det gick åt gemensamma krafter för att få upp det på lastbilen.

Han tog kontakt med Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg som i sin tur kontaktade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att se om de kunde få hjälp med transport. Innan jul kom lastbilen från MSB och lastade på aggregatet. 

Han berättar att det krävdes gemensamma krafter att ta bort det gamla, flera ton tunga, aggregatet. Både Peab som byggt de nya lokalerna på anstalten och Bravida som jobbar med installationer hjälpte till. 

– Det är tunga grejer och vi behövde göra hål i väggen, koppla ur aggregat och lyfta upp det på lastbil. Det tog två, tre dagar att bli klart.

I veckan medverkade Åsa Hedenberg på invigningen på Skänningeanstalten och nämnde då att utrustningen hade skänkts till Ukraina. Nu inväntar Mats Abrahamsson svar på var aggregatet används.

– Vi vet att det kommit på plats och är i drift men inte mer än så.  Det skulle kunna användas till att driva ett litet sjukhus. Vi har begärt att få svar av MSB var aggregatet hamnade, men har inte fått återkoppling ännu.

undefined
Det var i samband nybyggnationen på Skänningeanstalten som ett tidigare el-aggregat skänktes till Ukraina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!