Sen 2002 har Riksantikvarieämbetet (RAÄ) gjort utgrävningar på sjuolika platser längs en sträcka på en kilometer genom Skänninge. Nulider den prakti-ska delen av arbetet mot sitt slut. Om två veckor ärutgrävningsarbetet klart och Banverket får rättighet till marken. Isommar har det alltså varit sista chansen att få se utgrävningarna påMotalagatan och vid S:t Olofs kloster. Där resterna av murar, golv ochvarmluftsugnar nu kan beskådas kommer det så småningom att gå fram ettdubbelspår mellan Motala och Mjölby.
Den här onsdagen har ett 50-tal historieintresserade kommit tillSkänninge för att få veta mer om vad lämningarna av S:t Olofs klostervisar. Cecilia Ljung är arkeolog och berättar om fynden hon ochkollegorna gjort. Ibland avbryts hon av ett förbipasserande godståg,ibland av en kacklade höna.
RAÄ har genom olika samarbetsprojekt sett till att förmedlaresultaten av utgrävningarna till allmänheten. Störst genomslag harvisningarna av utgrävningarna i samband med föreläsningar påStadshotellet i Skänninge fått. I genom-snitt har det kommit mellan 50och 60 personer per gång.
-- Vi har fått bära in extra stolar, det har varit knökfullt! sägerHanna Menander, projektledare för utgrävningen av S:t Olofs kloster.
Föreläsningarna har handlat om allt från gömda gudar i ortsnamn tillmedeltidens myntfynd i Östergötland. Föreläsarna har varit historiker,arkeologer eller specialister i ämnen som runskrift och kulturgeo-grafi.
-- Det är jätteviktigt att vi får ut det här. Inte bara i våra led,utan att det kommer Skänningeborna och östgötarna till del, säger HannaMenander.
Föreläsningskvällarna har varit ett samarbete mellan Mjölby kommun,RAÄ och Skänninge Stadshotell. På så sätt har kommunen och näringslivetockså dragit nytta av utgrävningarna.
-- Det är bra att involvera fler, att de också tjänar på det här, säger Hanna Menander.
Kommunen är så glad över uppslutningen på före-läsningarna att devill fortsätta nästa år. Och Hanna Menander är positiv till det.
-- Det blir förstås inga guidningar av utgrävningar då, men manskulle kunna ordna rundturer och fler föreläsningar. För oss vore detjätteroligt eftersom vi då har hunnit bearbeta materialet mer noggrantoch kan berätta om resultatet.
När nu utgrävningarna avslutas är arkeologernas arbete långt ifrånklart. De går över till att bearbeta det material de fått ihop vilketska resultera i en teknisk rapport och en vetenskaplig artikelsamling.Det ska också mynna ut i en populärvetenskaplig bok som beräknas varaklar år 2007. Förhoppningen är också att kunna koppla materialet iboken till en permanent utställning i Rådhuset.
-- Den utställning som finns där nu är gammal och vi kommer att ha mycket material att presentera, säger Hanna Menander.
Varför intresset för utgrävningarna i Skänninge har varit så storthar hon flera teorier om. Det finns en tradition av historia i områdetoch det har också varit stor uppmärksamhet kring utgrävningarna. Hontror också att det är identitetsskapande för Skänningeborna. Samma saksäger Eva Sjögren-Håkansson som sett kvällens visning av S:t Olofskloster.
-- Det är spännande och ger ett annat perspektiv på "den här lilla hålan".
-- Riksantikvarieämbetet har gjort ett helt fantastiskt jobb och harlyft hela stan. Sen är det ju trevligt för Stadshotellet att det lockarfolk, så det kommer att bli lite tomt efter det här.