Unga krafter vill räddabrandkåren

-- Sover du, Jörgen Oskarsson, gott om nätterna nu när kommunen sparar på vår brandkår i Skänninge för att bekosta driften av Mjölbys simhall?

Gertrud Hermelin värnar om politikernas sömn. Bild: ZENAIDA HADZIMAHOVIC

Gertrud Hermelin värnar om politikernas sömn. Bild: ZENAIDA HADZIMAHOVIC

Foto:

Skänninge2004-10-25 07:48

Den frågan ställde Gertrud Hermelin till kommunalrådet Jörgen Oskarsson vid en paneldebatt om Skänninges deltidsbrandkår, som Skänninge pastorat anordnade på söndagen i församlingshemmet.

I paneldebatten deltog samtliga gruppledare i kommunfullmäktige och även Leif Ekström, representant för SPI. I publiken fanns också Håkan Jansson, räddningschef, som svarade på vissa frågor.

Fullsatt

Församlingshemmet var fullsatt med oroliga Skänningebor som hoppades kunna påverka politiker att behålla deltidskårens utryckningsstyrka på fem man, mot föreslagna två.

-- Ja, jag sover gott på nätterna. Det här förslaget har utarbetats av räddningschefen och det har fått godkänt av brandfacket. Jag litar på deras omdöme. Jag är också medveten om att många kommer att skylla all besparing på simhallen flera år framöver, men det är bara spekulationer, svarade Jörgen Oskarsson på Gertruds fråga.

Detta hade dock inte någon lugnande effekt på de närvarande, särskilt inte efter att Tomas Johansson, en av dem som godkände sparförslaget, förklarade hur det hela gick till.

-- Det första förslaget som diskuterades innebar inga rökdykare alls. Med tanke på det var det nya förslaget med två rökdykare ändå något bättre, sa han.

I församlingshemmet satt sex brandmän och ingen av dem ansåg att sparförslaget kunde godkännas.

-- Det är rent vansinne från början till slut, sa Christer Karlsson, förman i Skänninges deltidsbrandkår.

Minst 50 procent bättre

Vid paneldebatten diskuterades även de borgerligas gemensamma förslag, att rökdykarstyrkan behåller tre man, med möjlighet till ytterligare frivillig utryckning. Jörgen Oskarsson ansåg att det inte fanns någon stor skillnad mellan majoritetens och oppositionens förslag, vilket bemöttes kritiskt av oppositionen.

-- Det är 50 procents skillnad mellan att ha två och tre rökdykare. Det är en mycket väsentlig skillnad, sa Carina Johansson (fp).

Väsentlig eller inte, så kan varken tre eller två rökdykare i Skänninge göra någon rökdykning förrän brandkåren från Mjölby kommer. Man måste vara fem personer för att göra en sådan insats i en rökfylld fastighet. Det är det som oroar Skänningebor mest.

Tio minuter?

Det oroar dock inte Håkan Jansson lika mycket.

-- Det är inte alltid rökdykning som krävs för att rädda liv vid en brand. Och brandkåren från Mjölby kan hinna till Skänninge på 10 minuter, vilket är en godtagbar tid, sa han.

-- Tio minuter, kanske med flyg, lade någon i publiken till.

Lars Petterson, Skänningebo med jobbet på Skänninge kriminalvårdsanstalt, ville veta om kommunen räknade med den risk som en övergång från en öppen till en helt sluten anstalt i Skänninge innebär. Det har man inte tänkt så mycket på, det ska de på anstalten göra själva och komma med egen riskbedömning, var svaret.

I paneldebattens avslutning sa samtliga politiker att de hade förståelse för Skänningebornas oro, men att kommunen ändå måste spara pengar.

De borgerliga hoppades att majoriteten ska ändras sig och godta deras förslag i stället.

Att det allra sista ordet ännu inte är sagt, påminde debattledare, journalisten Ulf Holmertz, och uppmanade Skänningebor att ta kontakt med politiker för att säga sin åsikt fram till 23 november när kommunfullmäktige håller sitt budgetmöte för 2005.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om