– Jag tycker de är konstigt att man inte lyckats få bort delade turer. Det klart att ekonomi styr, men människor mår inte bra av det, säger undersköterskan Hanna Skoog.
Hon och jobbarkompisarna på hemtjänsten i Skänninge är nu först ut i Mjölby med ett schema utan delade turer. Arbetet med det nya schemat är en del av ett bemanningsprojekt som pågår i hemtjänsten inom omsorgs- och socialförvaltningen.
En ”delad tur” är ett arbetspass som delas upp med minst ett obetalt uppehåll i arbetspasset som uppgår till mer än en normalt förekommande rast. Fyra timmars uppehåll mitt på dagen är inget ovanligt.
Gunilla Andersson är veteran på hemtjänsten i Skänninge. Efter 23 år har hon varit med om en och annan schemaändring genom åren. Hemma i lägenheten i Boxholm finns en 20-årig dotter och en hund.
– Jag pendlar till jobbet med bil. Jag brukar bearbeta jobbet i bilen och kan släppa det när jag kommer hem. Det första jag gör när jag kommer hem är att gå ut med hunden. Efter middagen brukar jag mest ta det lugnt.
Att slippa delad tur har inneburit färre timmar i bilen.
– För mig som pendlar har delad tur varit jobbigt. Det tar en halvtimme för mig att komma hem. Jag hinner bara laga mat, äta och sätta mig en kort stund innan det är dags att åka till jobbet igen. Är det vintertid åker jag inte hem alls. Då ligger jag i ett personalutrymme och vilar. Det är skönt att slippa efter alla år.
Det har blivit många timmar i soffan. Vad gör du med den tiden?
– Antingen sitter jag med telefonen eller ligger under en filt och halvslumrar, säger Gunilla.
Kollegan Hanna Skoog är Skänningebo och har nära till hemtjänstlokalen på Änggården. Hemma i huset finns en sambo och två pojkar på åtta och fyra år.
– Du kan tänka dig själv hur det är när man kommer hem efter jobbet. Det är fullt upp med kvällsmat och läxor. Jag har jobbat här nu i tre år. Tidigare arbetade jag i Motala. Att börja i Skänninge var ett val jag gjorde för att slippa pendla.
För Hanna har schemaändringen inneburit mer sammanhängande tid tillsammans med familjen.
– Eftersom jag bor i närheten har jag alltid gått hem när jag har haft delad tur. Barnen har blivit vana vid det, men det är inte en bra situation. De tycker det är tråkigt att jag är hemma några timmar och sedan är det dags att säga hejdå igen. Det är inte optimalt för familjelivet med delad tur. Jobbet finns kvar mentalt under tiden man är hemma för man vet att man ska tillbaka. Det är svårt att släppa jobbet helt.
Det nya schemat bygger på samarbete och flexibilitet. Personalen har fått lämna in förslag och behoven har fått styra upplägget.
– Det går inte att lösa precis allt, men de flesta förslag har gått igenom. På grund av att vi är en bra personalgrupp och att vi hjälps åt fungerar det bra. En del har valt att bara jobba kväll på helgerna och det gör att jag kan jobba dag. Då kan jag gå hem senast klockan fyra. Vi har en medarbetare som jobbar kväll alla dagar för att han vill det, säger Hanna.
Schemaändringarna i Skänninge är ett sätt för kommunen att undersöka om det går att införa ett schema utan delade turer. Omsorgs- och socialnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att fasa ut de delade turerna.
– Det fanns de som var skeptiska i början. Vi är inne på fjärde veckan med vårt nya schema. Generellt upplever jag att de flesta är nöjda, säger Gunilla.