– I vanliga fall slutar vårt jobb med en grävningsrapport. Men eftersom arbetet i Skänninge blev så stort tyckte Länsstyrelsen att vi skulle göra något mer av materialet, berättar Rikard Hedvall arkeolog på Riksantikvarieämbetet.
Arkeologi och dubbelspår1994 gjordes en arkeologisk förundersökning inför bygget av dubbelspåret i Skänninge. Redan då förstod man att möjligheten till att finna mycket under Skänninge mark var högst trolig.
Unika Skänninge– Vi började gräva vid järnvägsparken 2002 och det var faktiskt där vi också slutade 2011.
Varför har ni gjort en bok om ur arkeologiskt perspektiv om Skänninge?
– Utgrävningarna i Skänninge är ett unikt material. Det har gett oss en klar bild om Skänninge innan den blev en stad. Mycket var orört. och spåren här är tydliga. Med de båda klostret, gårdarna och kyrkorna vi hittat, säger Rikard Hedvall.
Aha-upplevelseRedaktörer för boken är Rikard Hedvall, Karin Lindeblad och Hanna Menander, alla tre arkeologer på Riksantikvarieämbetet. Tillsammans med cirka tjugo experter inom området har de sammanställt boken "Borgare, bröder och bönder". Det har tagit dem fem år. Caroline Arcini osteolog var med och arbetade på utgrävningarna vid S:t Olofs kloster i Skänninge, hon är en av medförfattarna. Hon har undersökt de benrester som fanns i gravarna vid klostret.
– Helt plötsligt hade jag ett stort material där jag kunde undersöka och jämföra. En aha-upplevelse var att vi såg hur tätt de låg i gravarna. Att det inte hade någon betydelse att flera begravdes på samma plats, säger Caroline Arcini.
Äldre gravHon berättar också om hur spännande det var när hennes kollega Hanna Menander hittade benresterna efter en man i en av gravarna som hon blev fundersam över. Tack vare Hanna Menanders insikt fick de veta att graven var äldre än klostret. Med andra ord fanns det en kyrka på platsen även innan S:t Olofs kloster byggdes.
Vem riktar sig boken till?
– Alla som är intresserade av arkeologi. Men detta är ingen populärvetenskaplig bok, utan riktar sig till exempelvis stadsforskare. Vi kommer också använda den som kurslitteratur, berättar Rikard Hedvall.