Ulla var lucia 1951: "Skämsigt då – nu är jag stolt"

Det var nästan att hon sa nej, men mamman övertalade henne att ställa upp som luciakandidat 1951.

Ulla Källbom (född Fors) då och nu. 1951 var hon vald till Skänninges andra lucia. Nu är Ulla 86 och bor i Mjölby.

Ulla Källbom (född Fors) då och nu. 1951 var hon vald till Skänninges andra lucia. Nu är Ulla 86 och bor i Mjölby.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2021-11-23 09:00

Sen bar det sig inte bättre än att Ulla fick över 300 av de drygt tusen rösterna och därmed blev Skänninges andra lucia i december 1951.

– Tänk att det är 70 år sedan, säger Ulla Källbom (f. Fors) och blir väldigt förvånad när Correns reporter ringer henne efter ett visst detektivarbete. 

Idag är hon 86 och bor i Mjölby. Visst kommer hon ihåg den händelsen. Nu så här efteråt är hon rätt stolt. 

– Men då var det lite skämsigt. Det var en dam i blomsteraffären som skickade in ett kort på mig som förslag på luciakandidat.

"Aldrig i livet", ska hon ha svarat, men mamma Eva tyckte att det skulle vara hemskt oartigt. Alltså blev hon kandidat nummer 1. 16 år gammal och lärling i Fru Ingegerd Axelssons damfrisering valdes hon till lucia. Efter kröningen, som hon tror exekverades av borgmästare Thord Osterman på torget i Skänninge, var det färd efter häst för Ulla, iförd en vit päls.

– Det var fest efteråt på hotellet. Vi blev även inbjudna på middag på hotellet i Vadstena, minns Ulla.

Lussandet skedde då som nu enligt ett omfattande program. Föreningar och företag skulle besökas. Det var kvinnoklubbar, arbetarekommun och Rotary.

Skänninge var en livlig stad på den tiden. Ulla bodde med föräldrar och storebror vid Stora torget och där var det ett helt annat folkliv än idag.

Lucia arrangerades på 50-talet av Köpmannaföreningen, Lottakåren och Skänninges egen tidning Östgötabygdens tidning. Där kunde man läsa att Ulla är en blond blåögd flicka, "och en god representant för svensk ungdom". Hon var även sportig och käck, slog man fast i artikeln efter luciauttagningen. Men så sportig tycker inte Ulla i dag att hon var.

– Man gick på dans. Både på stadshotellet och i Mjölby Folkets park. 

På en sådan danskväll träffade hon också sin Lennart som hon gifte sig med, flyttade till Mjölby och fick två söner. Hon slutade på salongen och blev hemmafru, som var det brukliga på den tiden. När pojkarna blivit större började hon arbeta i klädaffär, Hagenfeldt i Mjölby.

Ulla tar fram och visar smycket hon fick när hon kröntes. Det har hon kvar i sitt lilla etui, och så numret av Östgötabygdens tidning onsdagen den 5 december där nyheten toppar första sidan: "Rekordröstning för Skänninge Lucia".

I dag är det Lions som håller i luciafirandet. De har en pärm med namnen på alla de 70 luciorna, och med tidningsklipp från alla firanden från 1951 och fram till idag. Utan den hade vi inte hittat Ulla.

Karta: Stora Torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!