Det är lätt att tro att politiker inte bryr sig om vad ungdomar tycker och tänker när man är ung och går i skolan. Men skolnämnden i Mjölby har visat att nämndens politiker lyssnar på ungdomar. På årets sista sammanträde beslutade nämnden att bekosta två bussresor om året till Lundbybadet för de grundskoleelever som bor utanför Mjölby och som hittills själva har betalat dessa resor.
- Jag är jätteglad över det här beslutet. Men ärligt talat trodde jag inte att politikerna brydde sig om oss och om vad vi skrev till dem, säger Frida Wahlin, en av två ordförande i elevrådet i årskurs 9.
Corren träffar ett stolt elevråd på Trojenborgsskolan i Skänninge och deras SO-lärare, Kristina Lindberg. I sitt brev till skolnämnden skrev eleverna i vintras att "enligt skollagen ska alla barn, oberoende av kön, geografisk hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet".
Representanter för Trojenborgsskolan ansåg att kommunen inte följt skollagen med tanke på att betygskriterierna krävde simkunnighet, men eftersom Skänninge saknade simhall tvingades eleverna åka på egen bekostnad till Mjölby för att träna livräddning eller delta i friluftsdagarna.
När brevet kom lovade Lisbeth Moborg (s), skolnämndens ordförande, att nämnden skulle se över det här. Hon höll löftet.
- Det här är verkligen skönt, inte bara för oss på den här skolan utan för alla ungdomar i hela kommunen. Det visar att ungdomar kan påverka sin situation och att politiker tar ungdomarna på allvar, säger Andree Larsson.
Att lära eleverna att man, med ordets makt, kan påverka vardagen för den lilla människan, har varit ett mål som Kristina Lindberg arbetat hårt för inom sina ämnen. Hon är oerhört stolt över sina elever och deras engagemang. För de här eleverna gör många andra saker utöver att skicka brev till kommunpolitiker.
- Vi har anordnat idrottsdagar, volleybollturnering, vi planerar olika aktiviteter på skolavslutningen och vi vill förbättra skolans utomhusmiljö. Det finns mycket att göra, berättar Sebastian Karlsson, elevrådets andra ordförande.
För två år sedan beslutade skolnämnden att dra in jullunchen för skolelever för att spara pengar.
2005 hade eleverna ingen jullunch, men innan dess var det en gammal och uppskattad tradition på alla Mjölbys skolor.
Därefter skrev Trojenborgsskolans elevråd till skolnämnden och ville ha tillbaka jullunchen.
"De drabbar hårdast just de elever som inte äter jullunch någon annatstans" var elevrådets argument, bland annat.
Skolnämnden ändrade beslut efter brevet och i år serveras jullunchen på alla skolor igen.