Tandläkaren kommer i buss

Landstinget har långt gångna planer på att lägga ner folktandvårdens klinik i Skänninge från årsskiftet. 750 skolbarn berörs av försämringen.

skänninge2003-10-25 05:59

Ärendet kommer eventuellt upp på landstingsstyrelsens sammanträde på tisdag.

- Ytterligare en spik i Skänninges kista, konstaterar landstings- och kommunpolitikern Sten-Åke Andersson (c) om nedläggningsplanerna.

Total stängning

Andersson är en politiker- veteran med stor erfarenhet från såväl kommunen som landstinget och han är mycket bekymrad över Skänninges framtidsutsikter.

I det tjänstemannaförslag, daterat 6 oktober, som Corren tagit del av föreslås en total stängning från 2004. 750 barn i skolåldern föreslås få sin tandvård i en specialinredd buss som besöker Skänningeskolorna 5-6 veckor per termin. Vid tandvärk och andrar akuta besvär är det meningen att barnen får ta sig till kliniken i Mjölby.

På grund av svårigheter att rekrytera tandläkare till Skänninge hänvisas vuxna patienter sedan något år till Mjölbykliniken.

För närvarande får 970 barn och ungdomar sin tandvård vid Skänningekliniken som är belägen i samma lokaler som vårdcentralen på Mjölbygatan. Av dessa går 150 på gymnasieskolorna i Mjölby och 70 bor i Väderstad. Enligt tjänstemannaförslaget har dessa närmare till kliniken i Mjölby. Återstår alltså 750 barn som ska få sin reguljära behandling vid "mobil enhet" som landstinget föredrar att kalla bussen.

I skrivelsen kan man också läsa att Skänninge ligger bara 9 kilometer från Mjölby och administrativt sett lyder Skänninge under Mjölby.

Strider mot lagen

Sten-Åke Andersson är mycket kritisk till tandvårdsgruppens förslag.

- För det första så strider förslaget mot tandvårdslagen där det står att befolkningen har rätt till vård på lika villkor. I avtalet mellan hälso- och sjukvårdsnämnden har detta översatts till att landstinget med hjälp av folktandvårdens utbud försäkrar sig om att alla östgötar får ett så rimligt tandvårdsutbud som möjligt. Folktandvården har också fått en särskild ersättning på 5,6 miljoner kronor för detta under 2003. Detta har konkret formulerats som så att det ska finnas minst en klinik i samtliga kommuner och i större tätorter.

- För det andra så är avståndet på 9 kilometer en sanning med modifikation. Åtskilliga av barnen bor på landet öster och norr om Skänninge och har betydligt längre än så till Mjölby.

Sten-Åke Andersson säger också att när tandvårdsutbudet i en kommun bedöms måste också den privata tandvården tas med i beräkningen. Länets privattandläkare finns i stor utsträckning i Norrköping och Linköping. I Skänninge finns en privattandläkare och han har en omfattande verksamhet och har dessutom fyllt 60 år.

- Sedan får vi inte glömma att på fängelset pågår en ombyggnad. Nästa år finns 150 intagna där och de måste väl också ha en fungerande tandvård?

Vad blir nästa steg?

Sten-Åke Andersson säger att Skänninge som bostadsort utarmas på offentlig service.

- Vad blir nästa steg? Att lägga ner vårdcentralen? Jag anser att kommunledning med kommunalrådet Jörgen Oskarsson i spetsen måste engagera sig i sjukvårdsfrågor, trots att Oskarsson vid tisdagens kommunfullmäktigemöte visade tydlig irritation över att behöva diskutera landstingsfrågor.

Frågan är nu hur långt ärendet avancerat genom besluts- hierarkin i landstinget. Pressekreteraren Per Samuelsson säger till Corren att diskussioner pågår om ärendet ska upp på landstingstyrelsens bord vid mötet tisdagen den 28 oktober eller ej. På måndagen vet Samuelsson besked.

Ska spara 5 milj kr

Även Ljungsbro och en klinik i Motala berörs av nedläggningsplanerna. Folktandvården i länet har ett sparbeting på fem miljoner kronor nästa år.

Corren sökte igår Mjölbyklinikens chef Tommy Larsson men han befann sig i Stockholm på tandläkarstämman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om