Systembolaget AB vill lägga ner butiken i Skänninge i höst.
Det formella beslutet är inte taget ännu men kommer upp på bolagsstyrelsens bord i september. Butiken har tappat från 17 till 14 miljoner kronor i försäljning det senaste året. Som en jämförelse kan nämnas att butiken i Mjölby omsätter 40 miljoner kronor om året.
Fastighetsdirektören Gunilla Högbom och utvecklingschefen Peter Eriksson har fört diskussioner med kommunstyrelsens ordförande Jörgen Oskarsson (s) och kommunchefen Henry Jansson. Oskarsson tror för sin del att Systembolagets allmänna försäljningsras är en av faktorerna bakom förslaget.
Det finns en policy i Systembolaget som säger att för att motivera två försäljningsställen i en kommun krävs 32 000 inköpsberättigade (personer över 20 år) invånare och det kravet uppfyller inte Mjölby kommun.
Boxholms-och Ödeshögsbutikerna säljer mindre än Skänninge men det är också enda butiken i respektive kommun. Enligt uppgift kommer personalen i Skänninge att beredas arbete på andra orter i Östergötland. Fastighetsdirektör Gunilla Högbom bekräftar att butiken tappat tre miljoner kronor i försäljning på ett år.
Alla mindre butiker i landet tappar försäljning.
-- Vi bedömer att servicenivån är tillräckligt hög i regionen med butiker i Vad-stena, Motala, Mjölby och Linköping. Företagsledningen lägger förslaget till styrelsens sammanträde i juni och i september väntas ett beslut, säger Gunilla Högbom.
Kommunstyrelsen diskuterade ärendet i går och beslutade att skicka ett brev till Systembolagets styrelse. Där pekar man på att Skänninge är en gammal stad som vilar på kulturhistorisk grund och har haft tillgång till en systembutik längre tid än Mjölby. Jörgen Oskarsson säger att i ärlighetens namn tror han inte att kommunstyrelsens invändningar har så stor betydelse.
-- Men jag är säker på att köpmännen i Skänninge reagerar negativt.
Just systembutikens betydelse för den övriga handeln i Skänninge och för turisterna är faktorer som kommunstyrelsen trycker på i skrivelsen som i går sändes till bolagets styrelse.
Nedläggningen av Systemet är ett av flera slag som drabbat Skänninge på senare år, men Jörgen Oskarsson säger att det finns ingen anledning att kasta "yxan i sjön". Det finns också positiva inslag i ortens utveckling.
-- Jag tänker på kriminalvårdsanstaltens utbyggnad med fler arbetstillfällen, dubbelspåret och pendeltågsstationen och att kommunen faktiskt säljer villatomter.
Björn Ingelfeldt, som är ordförande i Skänninges framtidsgrupp, är mycket kritisk mot Systembolagets planer.
-- Vi har på kort tid förlorat Försäkringskassans kontor, Folktandvården och nu systemet. När det statliga monopolet försämrar servicen är det en indirekt uppmaning till medborgarna att handla alkohol i Tyskland, köpa svart eller bränna hemma.
Om Systembolagets förslag blir verklighet kommer man att se till att det blir ett utlämningsställe på orten, lovar Gunilla Högbom.