Stort intresse för marknadsplats

Det ser ut att bli en het marknad i Skänninge. Både väder- och kommersmässigt. Marknadschefen Patrik Sommansson säger sig aldrig ha märkt ett sådant tryck som i år för att få försäljningsplats.

skänninge2003-08-05 04:57

Han räknar med att ha 50--60 knallar ståendes och stampades utanför marknadskontoret tidigt i morgon bitti, den första av de två marknadsdagarna.

Knallar som inte fått en plats men som ändå tar en rövare. Den kan gå hem förutsatta att de har andra artiklar att prångla ut än sådana som det går tretton på dussinet av. En reservgata finns i beredskap om trycket blir för stort och återbuden för få.

Skänninge sticker ut

-- Jag kan personligen inte minnas det år som jag pratat så mycket i telefon med försäljare som vill hit. Det stigande intresset är vad jag kan förstå inte något som gäller generellt för marknader runt om i landet. Det gör det lite extra kul, säger Patrik Sommansson.

Varför ökar intresset för just Skänninge marken? Patrik Sommansson tror att förklaringen egentligen är ganska enkel.

-- Vi är ju den stora marknaden. Hit vill därför alla komma. Och får de en plats här, utan att tidigare haft någon, lämnar de återbud till andra istället.

Största marknaden?

Patrik har å andra sidan svårt att förklara varför det är en ökning i förfrågningarna just i år.

Han räknar Skänninge som landets största marknad, men han är ödmjuk att erkänna att det inte är lätt att hävda det med någon större bestämdhet. För ingen vet...

Vad det finns att hålla sig till är de schablonberäkningar som görs någon gång då (senast 1993 i Skänninge) och då baserat på antalet parkerade bilar.

Långfärdsbussar

Att beskriva Kivik som en jämnstor marknad med Skänninge tycker han dock är direkt fel år 2003.

-- Kivik är en väldigt känd marknad, men den tillhör inte i dag de största. Då är Oxhälgamarken i Filipstad och Rättviks marknad större.

Han räknar med att besöksantalet legat förhållandevis konstant runt 120 000 personer under en följd av år.

-- Jag tror det är svårt att öka den siffran. Vi är glada om vi kan behålla besöksantalet på den nivån. De allra flesta besökarna kommer från Östergötland, men vi tar också emot väldigt många långfärdsbussar, framför allt från Stockholm och Göteborg.

50 färre platser

Även om Patrik märker ett rekordstort intresse för att få komma till Skänninge och sälja så möter inte arrangörerna upp det med att utvidga antalet marknadsgator.

Tvärtom. I år blir det ungefär 50 platser färre än vanligt genom att antalet marknadsgator på gärdet mellan Mjölbygatan och tivolit minskas ner från två till en så att det bara blir en entré till tivolit.

Det betyder totalt 1 550 försäljningsplatser.

Sommansson förklarar minskningen med att tivoliplatserna är mindre populära och dessutom vill arrangörerna (kommunens marknadskommitté) gå ner i omfattning en del. Man ser inget värde i att ha hur många säljare som helst av en viss mycket frekvent matvara eller klädesplagg som helst.

Majs och Taimat

-- Det är svårt att hitta kvalitetsprodukter som sticker av hos nya knallar som vill komma hit. Häromdagen ringde det en knalle som ville sälja majs, det tycker jag var mycket trevligt. Vi har också gjort undantag för vårt fem--sex år gamla stopp för nya matförsäljare genom att välkomna hit säljare av Taimat. Jag skulle också vilja ha hit vegetarisk kost.

-- Matknallar utan urskiljning skulle vi annars kunna ha hur många som helst om vi ville, berättar Patrik som i år gör sitt fjärde år på den posten, men han var engagerad i marknadsbestyren långt dessförinnan.

Kringaktiviteterna satsas det lite extra på i år. Det blir två musikscener på området, en i Järnvägsparken och en på tivoliängen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om