Stadshotellet -- det är samtalsämnet

På de flesta platser i Sverige är det väder och vind som är det allmänna samtalsämnet. I Skänninge är det stadshotellet alla har åsikter om.

skänninge2003-07-10 05:06

Det råder stor och berättigad stolthet över det fint nyrenoverade stadshotellet mitt i Skänninge, en insats som främst måste tillskrivas byggmästaren Gunnar Sundbaum. Han köpte stadshotellet 1999 när nästan alla givit upp hoppet om fortsatt hotellrörelse.

Hotellet byggdes ursprungligen 1885 och var en given mötesplats för tidens grosshandlare, storbönder och maktens män i övrigt. I hotellets paradvåning, Oscarssalen, är det åtta meter högt i tak och här har det sannerligen smuttats på en och annan konjak under årens lopp.

Tre dagars förbeställning

Efter det att hotellet renoverades för ett par år sedan serverades dagens lunch till allmänheten men sedan november förra året är denna verksamhet nedlagd.

-- Det gick inte att få ekonomi i dagens lunch så vi upphörde med just denna verksamhet, säger Pia Jonsson som tillsammans med Lilian Striem driver hotellrörelsen.

Beställer man lunch i förväg för grupper på minst tio personer går det däremot bra att få lunch serverad.

Servicenivån fungerar inte för exempelvis platschef Christer Alfredsson på KA Wiking som är den största privata arbetsgivaren.

-- När vi har affärsbesök åker vi till Vadstena eller Mjölby när vi skall bjuda våra gäster på mat. Det fungerar inte för oss att beställa bord tre dagar i förväg för tio personer.

Ser tomt och öde ut

Kritiker tycker att hotellet genom att inte ha öppet för allmänheten ger upplevelsen av ett stängt hotell.

-- Hotellrörelsen framstår inte som professionell skött, säger Gillis Gustafsson som, spontant på torget, får bli tolk för en återkommande åsikt i Skänninge.

En annan kritik är att det serverades alldeles för exotiska rätter vid dagens lunch.

Den beskrivningen delar inte Pia Jonsson

-- Vi satsade på vällagad husmanskost som exempelvis dillkött. Kraven på hög kvalitet är en av orsakerna till att vi inte kan fortsätta med lunchserveringen.

Ett problem för stadshotellet är att möjligheten till ta emot större sällskap är begränsad.

-- Vi har sex dubbelrum och tre enkelrum. Vid konferenser där gästerna känner varandra innebär det att vi som flest kan ta emot 20--21 gäster. Det är en nackdel för vår del, säger Pia Jonsson som menar att det tar tid att bygga upp en hotellrörelse.

-- Stadshotellet erbjuder en exklusiv miljö och ju mer känt det blir desto större möjlighet att utveckla verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!