Speltärning funnen vid utgrävning

Så gott som dagligen gör arkeologerna intressanta fynd i samband med utgrävningarna i Skänninge.

Skänninge2003-07-30 04:26

Senast i raden är en speltärning, knappt en centimeter stor och förmodligen tillverkad av ben från något djur. Tärningen är från tidig medeltid eller till och med vikingatid.

Efter lite borstning kunde arkeologerna tydligt se de små ögonen på tärningen. Numreringen visade sig också vara korrekt, vilket inte alltid är fallet.

Tyder på fusk

Tärningar är nämligen inga ovanliga arkeologiska fynd och det händer att man hittar tärningar som visar talen fem och sex alldeles för ofta, vilket tyder på att fusk i tärningsspel förekom redan under medeltiden.

Grävledaren Hanna Melander berättar att man just nu håller på att schakta upp hela området utmed järnvägen.

-- Så här långt ser det mycket lovande ut och resultaten stämmer mycket bra med de förväntningar vi hade innan utgrävningen drog igång.

Östersjökeramik

Nyligen påträffades ett troligt grophus, cirka tre gånger två och en halv meter stort. Formen tyder på att det härrör från vikingatiden eller tidig medeltid.

Svartgods eller så kallad östersjökeramik har påträffats såväl i anslutning till grophuset som i den norra delen av undersökningsområdet.

Från samma del av grävområdet har en hel del djurben tagits tillvara. En del av dem tydligt bearbetade. Man har också funnit slutgiltigt bevis på att kamtillverkning förekommit på platsen. Nämligen ett mycket litet fragment från en ofullbordad kam där början till tänder syns tydligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om