Skräp samlas på återvinningen: "Kräkkänsla"

Förra året rapporterade vi om en sopstation i Skänninge där skräpet svämmade över. Även denna sommar upprörs Skänningeborna av det illaluktande kaoset.

Även denna sommar dumpas högar med skräp utanför kärlen vid återvinningsstationen i Hattorp, Skänninge. Matrester skymtar på både ett och annat håll.

Även denna sommar dumpas högar med skräp utanför kärlen vid återvinningsstationen i Hattorp, Skänninge. Matrester skymtar på både ett och annat håll.

Foto: Jennifer Grönquist

Skänninge2023-07-08 07:00

Batterier, cigarettpaket och en stor plastbunke med körsbärstomater. Allt detta låg under torsdagen i en hög bakom en av återvinningskärlen på Marknadsgatan i Skänninge.

De boende upprörs av skräpkaoset som, trots att det städas bort ungefär var tredje dag av Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, ständigt växer fram igen.

– Det är lite kräkkänsla, säger en av dem som bor i området och använder återvinningsstationen.

Den boende berättar också att högar uppstått under flera somrar och att de består av både förpackningar och hushållssopor, men också matavfall.

– Det har varit såhär i några veckor, men det städas bort då och då. De senaste tre dagarna har det varit riktigt illa, säger en annan Skänningebo.

undefined
Även denna sommar dumpas högar med skräp utanför kärlen vid återvinningsstationen i Hattorp, Skänninge. Matrester skymtar på både ett och annat håll.

På FTI är man medveten om problemet och tillsätter extra insatser när det behövs.

– När det blir för mycket eller för tungt så kan inte de som städar på stationerna städa bort det själva. Städarna kan då tillkalla en större bil, och det kan ta någon dag extra, säger Magnus Örnborg, som hoppar in för Östergötlands regionchef på FTI.

– Det är svårt för oss att skydda oss mot att någon nu ställer av skräp på stationen i Skänninge. Meningen är ju att de ska vara öppna dygnet runt, säger han.

Han trycker också på att återvinningsstationen på Marknadsgatan inte är bortglömd.

– Ni kan lita på att vi är på väg.

undefined
Till en början ser återvinningsstationen ut att vara relativt prydlig just idag. Men rundar man en av containrarna möts man snart av ett mindre berg av hushållssopor.

Förutom FTI kommer även kommunen till undsättning. Från och med första januari 2024 kommer ansvaret för återvinningsstationerna nämligen att gå över från FTI till landets alla kommuner.

– För vår del kommer det att bli enklare, eftersom vi kommer kunna råda över något som vi redan idag får in synpunkter på, säger Maritha Hörsing, som är vatten-, avlopp- och avfallschef på Mjölby kommun.

Kommer det att bli renare på stationen på Marknadsgatan när kommunen tar över ansvaret?

– Planen är ju inte att börja städa mer, utan det kommer snarare att bli mer information om hur saker ska återvinnas till dem som bor närheten. Vi kommer att använda oss av både hemsidan, sociala medier och tidningen. Även renhållningsfakturan är ett sätt att få ut information.

undefined
Trots att det finns specifika behållare för batterier ligger det en hel hög på marken, mindre än en halvmeter från behållaren som är avsedd för just denna typ av avfall.

Även Tunets återvinningsstation upplevs väldigt skräpig. 

– Det är den vi har fått in flest synpunkter på. 

Hur det blir när kommunen tar över ansvaret återstår att se. 

– Det kommer ju att hända väldigt mycket nu, i hela Sverige, säger Maritha Hörsing. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!