Snart stannar tåget här

Kommer Skänninge att förändras när tågen återigen stannar? Corren åkte till Skänninge för att pejla läget.

Foto:

Skänninge2013-04-06 13:30

Vägen mot Skänninge kantas av vägbyggen. Här blir det både ny järnväg och asfaltväg. Ute på skolgården utanför Lindbladsskolan spelar barnen bandy i solskenet. Det är påsklov men fritids är öppet. Utanför Vårfrukyrkan står en stor skylt att alla är välkomna in. Mittemot kyrkan står en handfull pensionärer och pratar innan de går in till bokkaféet, kanske för en kopp kaffe och kaféets omtalade bullar.

En energikick

Mitt på torget står Ture Lång, omdiskuterad staty som ser ut över torget. Det han och vi andra ser är en blandning av livfulla butiker och tomma butikslokaler. Jag fortsätter till Skänninge stadshotell. Jag knallar in i hotellets restaurang och träffar krögaren Sam Degefeldt.

– Jag tror att pendeln innebär en energikick. Man kan känna en viss framtidstro, säger Sam Degefeldt.

Det doftar gott från stekbordet i köket. Det är en timme kvar innan klockan slår lunch.

– Med pendeln blir det lättare att ta sig hit. Lions arrangemang kommer nog att bli ännu mer besökta och med det kanske vi får en liten ökning av gäster.

Aktiva föreningar

Jag går vidare. Inne i klädesbutiken ”Charlottas” jobbar Birgitta Gunnarsson, fritidspolitiker och Skänningebo.

– Det här är bra för arbetspendlarna. Men kanske sämre för de äldre som åker buss. De får färre avgångar. Skänninge är en otroligt bra stad att bo i för barn och familjer. För att vara en så liten stad har vi många aktiva föreningar. Detta är en nytändning för Skänninge. Här finns det möjligheter men vi kommer inte att bli ett nytt Mantorp. Vi ligger lite för långt bort för att det ska bli en större inflyttning, säger Birgitta Gunnarsson.

Mycket som saknas

Inne på Östensson lager är butikschefen Thomas Wikström i färd med att leverera varor till en kund.

– Visst är det positivt med pendeln, absolut men jag tror inte på något uppsving. Det är för mycket som saknas här som post och bank, säger Thomas Wikström.

Jag forsätter runt. Förbi brandstationen i rött tegel och korsar gatan och kliver in i presentbutiken Rosengården. Deborah Gustavsson som äger butiken har tagit en paus och äter apelsinklyftor.

– Jag tänker att med pendeln kommer en del vägar stängas av in till samhället och det blir svårare att ta sig in till Skänninge. Positivt är att man som student kan bo kvar även om man studerar längre bort. Staden behöver också yngre människor, säger Deborah Gustavsson.

Positiv spiral

Jag forsätter ner över stenbron och promenerar längs Skenaån. Det är fullt med änder i och kring ån. Jag går över den vackert välvda gångbron tillbaka till bilen och passar på att ringa Mjölby kommuns näringslivsamordnare Bo Johansson.

Han är i Skänninge i dag för att träffa några företagare.

– Jag hoppas att pendeln och den nya vägen skapar alla möjliga möjligheter. Vi har ett antal förfrågningar från företag som vill etablera sig i Skänninge. Nu måste vi ut och marknadsföra vårt fina läge. Vi drar ju till oss transportföretag. Vi håller nu på med en fördjupad översiktsplan både för boende och industrimark. Men vi måste också ta hänsyn till att vi har väldigt bra åkermark kring Skänninge. Det här är en positiv spiral som vi märker av på många sätt, säger Bo Johansson.

Vid pendelstationen förbereder man inför måndagen premiär. En biljettautomat installeras. Snart stannar tåget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!