För tillfället är kyrkans entré omringad av byggstängsel, maskiner och högar av sten, men om bara några veckor ska en helt ny entrégång leda besökarna in i 1200-talsbyggnaden.
– Den var i väldigt dåligt skick, berättar stenmästare Sören Aldén, och visar en bild på den gamla, nu upprivna, gången.
Det är Sörens företag, Aldén Allservice, som har fått i uppdrag att lägga den nya entrégången. De har tidigare gjort jobb både i Vadstena klosterkyrka och Sankta Maria kyrka i Finspång, så vid det här laget är de vana att jobba med gamla byggnader och miljöer.
– När vi startade för 10 år sedan sysslade vi med allt vad gäller trädgårdsskötsel och sådant. Det är de senaste åren har vi blivit mer inriktade på natursten, och sådana här jobb är lite extra roliga. Det är ju något grabbarna kan åka tillbaka till efteråt och se.
Att renovera kyrkor och miljöerna däromkring är inte som andra jobb, förklarar Sören.
– När man jobbar fram ett sånt här projekt så jobbar man dels mot beställaren Folkungabygdens pastorat och sen museet i Linköping. Och sen har vi arkeologer här under grävningen också. Man kan inte bara sätta igång och gräva, utan processen är ganska lång.
Det finns också helt andra estetiska krav vid den här typen av jobb, förklarar Sören.
– Det är viktigt att det smälter in i omgivningen, att det ser gammalt ut.
För att få till rätt känsla använder sig Sören av kalksten som han själv har valt ut. En del kommer från Borghamn och resten från Öland.
– Det är en natursten som förekommer ofta här i trakten, och det var den som användes till den gamla gången också.
Kalksten kommer i många olika utföranden, och Sören varierar dem för att skapa en helhet. Till gången används sten med raka linjer. Slät, hyvlad sten har lagts närmast entrén och skrovlig, topphyvlad sten längs gången. På sidorna blir det naturlig sten i oregelbunden form och storlek.
– Det är lite som att lägga ett pussel. Man får verkligen använda sin kreativitet. Det tar lång tid, men det är ett hedervärt arbete naturligtvis.
På frågan varför han gillar att jobba med just sten har Sören flera svar.
– Jag har alltid hållit på med sten. Det är det jag kan. Sen är det är ju det här med skapande. Man känner att resultatet inte blir så sterilt utan det är ett levande material på något sätt.
Snart ligger gången på plats. Hur länge kommer den hålla?
– Kanske 200 eller 300 år.