Sliten orgel har fått färgen tillbaka

Foto:

SKÄNNINGE2006-12-28 00:00

1700-talsorgeln i Vårfrukyrkan i Skänninge är starkt upplyst med flera strålkastare. På en byggnadsställning står Lars-Håkan Gustavsson och lägger sista handen vid de guldfärgade listerna på orgelns barockfasad.

Orgeln har under året genomgått en ordentlig ansiktslyftning. Den laserade fasaden har målats om och orgelverket har renoverats.

Första sedan kriget

Arbetet med orgelns inre påbörjades i april. Allt pipmaterial togs då ut för att rengöras och justeras. Mekaniken har också setts över av en orgelfirma från Härnösand.

- Det behövdes verkligen, säger Fredrik Alf som är organist och initiativtagare till renoveringen. Förutom vanligt underhåll har inget gjorts sedan 1939 så orgeln var väldigt smutsig inuti och mekaniken var sliten.

Axel Unnerbäck, som tidigare haft hand om orgelfrågor vid Riksantikvarieämbetet, har utrett orgelns historia och utformade därefter programmet för renoveringen som blev färdigt i augusti. Han är nöjd med resultatet.

- De har utfört en försiktig upprustning med respekt för orgelns karaktär, säger han. Alla inblandade har varit inspirerade och ambitiösa.

Ljust pärlgrå

I början av november inleddes ommålningen. Från början var tanken att på nytt lasera orgeln för att återskapa den som den såg ut efter ombyggnaden 1939. Det visade sig dock att den gamla laseringen inte var särskilt välgjord.

- Då kändes det inte motiverat att imitera den, säger Unnerbäck.

Istället målas nu orgeln i en ljust pärlgrå nyans som är typisk för 1700-talet.

- Vi vet inte om det är den färg som orgeln ursprungligen hade men sannolikt är det så, säger Unnerbäck. Det var den färg som låg under lasyren.

Lars-Håkan Gustavsson har utfört det mesta av måleriet. Han arbetar främst med kulturbyggnader och hittills har det blivit nära 30 orglar.

Färgen flagnade

- Det här är en av de större, konstaterar han och blickar upp mot den nästan åtta meter höga och sex meter breda orgelfasaden.

Lars-Håkan berättar att det krävdes mycket underarbete innan han kunde börja måla.

- Det var flera färgskikt som flagnade så vi var tvungna att skrapa bort det mesta, säger han.

Efter jul målas även ryggpositivet i samma nyans och det beräknas ta ytterligare en månad.

Orgeln användes under julhelgens gudstjänster. Någon riktig orgelkonsert blir det dock inte förrän en bit in på nästa år. Den 4 februari spelar Ulf Samuelsson ännu en Bach-konsert.

Tre veckor senare, den 25 februari, är det så dags för den stora återinvigningen av orgeln. Då spelar organisten Ulf Norberg, och Axel Unnerbäck finns på plats för att berätta om orgeln och renoveringsarbetet.

Fin klang

Axel Unnerbäck och Fredrik Alf är överens om att det är något speciellt med orgeln i Vårfrukyrkan.

- Den är väldigt härlig att spela på, säger Alf. Det blir en en fin klang och den fyller kyrkan.

Vid slutet av 1800-talet började gamla kyrkorglar bytas ut mot orglar av romantisk karaktär. En reaktion mot detta kom under 1930-talet då orgelrörelsen växte fram. Vårfrukyrkans orgel är en av de första så kallade "orgelrörelseorglar" som bevarades enligt den gamla traditionen.

- Den har en fin klassisk karaktär och blev väldigt uppmärksammad, berättar Unnerbäck. Det var till och med ett amerikanskt bolag här och gjorde flera skivinspelningar under 1950-talet.

Orgeln byggdes på plats i Vårfrukyrkan 1772 av Lars Wahlberg och Anders Wollander.

En omfattande ombyggnad genomfördes 1939 av danska orgelfirman Marcussen och Son. Då tillkom orgelns ryggpositiv och två av orgelns tre manualer. De två pipfält som flankerade orgeln togs dock oförklarligt bort.

Orgeln har 34 stämmor, varav ett tiotal är bevarade sedan 1700-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om