Det var på eftermiddagen den 26 november som larmet gick till räddningstjänsten. Det lilla trähuset är ett av Skänninges äldsta bostadshus, byggt 1721.
Länsantikvarie Bengt Hägeroch antikvarie Sverker Larsson på Östgöta Länsmuseums har på byggnadskontorets begäran yttrat sig över ansökan. Deras bedömning är att skadorna inte är värre än att det går att reparera. Rökskadorna är omfattande men stommen är intakt, skriver antikvarie Sverker Larsson efter en besiktning 28 januari. Skadorna motiverar inte en rivning.
Bengt Häger vill att man överväger att bevara byggnaden. Eventuellt kan länsstyrelsen vara beredd att diskutera möjligheterna till ett byggnadsvårdsbidrag för de antikvariska överkostnader som inte täcks av försäkringen.
Byggnads- och räddningsnämndens ordförande Jan Åberg (M) säger att ägaren uppgivit att skadorna inomhus är så stora att det inte är värt att reparera.
Normalt sett tas rivningsbeslut på delegation av byggnadskontorets tjänstemän men Åberg utesluter inte att detta ärende avgörs av politikerna i nämnden.
– Ärendet är svårbedömt och kan bli föremål för framtida komplikationer. Om kommunen säger nej till ansökan och ägaren överklagar kan kommunen bli ersättningsskyldig.
När Corren berättar om Bengt Hägers och Sverker Larssons inställning säger Åberg "att det vore tjänstefel av dessa tjänstemän att tycka något annat".
Rivningsplanerna bekymrar Skänningebor med intresse för innerstaden och dess unika miljö.
Två av dessa är kommunfullmäktigeledamoten Sten-Åke Andersson och Gunnar Språng som skrivit en insändare i Corren.
Andersson och Språng frågar vad S:t Ingrids gille, länsstyrelsen och Mjölby kommun gör för att bevara huset om inte ägaren förmår att återställa huset i gott skick?
Corren har sökt fastighetsägaren men hon är bortrest utomlands.