Och inte nog med det. Redan från 6 september minskar beredskapsstyrkan med en man.
Åtgärden att minska Skänningekåren drastiskt ger en besparingseffekt på 890 000 kronor. Genom att inte återbesätta en brandmannatjänst i Mjölby 2005 och ta bort tjänsten som vice brandchef när nuvarande befattningshavare avgår med pension, sparar förvaltningen ytterligare cirka 400 000 kronor. Därmed har räddningschefen Håkan Jansson uppnått det sparkrav på 1,3 miljoner kronor som kommunledningen ställt på hans förvaltning.
Flera kritiker, bland annat centerpolitikern Ann-Stina Palm, hävdar att kalkylen inte håller utan att ni måste anlita deltidskåren i Boxholm som backup i Mjölby när Skänninge inte finns att tillgå. Andra kostnader tillkommer alltså?
- Det är riktigt men den summan är svår att precisera. Men det har den fördelen att när vi anlitar personal från andra kommuner får vi färdigutbildad, övad och effektiv personal vars kostnader är kopplad till just den insatsen. Vi slipper kringkostnader för utbildning, jour-ersättning etc, säger Håkan Jansson.
Håkan Jansson säger också att de flesta kommuner har en ansträngd ekonomi och att man måste ta hjälp av varandra vid en större brand eller olycka.
-- På den punkten har vi i Östergötland en del att lära av Jönköpings län.
Anna-Stina Palm (c) reserverade sig mot nämndens beslut. Hon vänder sig inte bara mot beslutet att minska till en vaktstyrka på två man från årsskiftet utan också det faktum att räddningschefen fick byggnads- och räddningsnämndens godkännande att temporärt minska styrkan med en brandman från 6 september. Det innebär att ingen rökdykarinsats kan göras i Skänninge förrän räddningsledare från Mjölby anlänt.
-- Beslutet föregriper den handlingsplan som ännu inte behandlats i kommunstyrelse och kommunfullmäktige, säger Anna-Stina Palm.
- Centrala Skänninge med sin täta trähusbebyggelse är av riksintresse för kulturvården. Den småskaliga bebyggelsen har ett stort kulturhistoriskt värde. Vårfrukyrkan är också viktig med sin världsberömda orgel, säger Anna-Stina Palm.
Anna-Stina Palm påpekar också att kriminalvårdsanstalten utökar med fler intagna och anställda och riksväg 32 trafikeras av allt fler fordon så behovet av en deltidsbrandkår i Skänninge är stort.
Thomas Johansson är den brandman som fört sina kamraters talan. Han är idag uppgiven och bitter.
-- Vi har fått många klappar i ryggen av Skänningeborna, men det har inte hjälpt i sakfrågan. Stämningen är tryckt; vem får gå, vem får vara kvar, ja så går snacket.
- Vi har ställt upp i många år med mycket övertid och så händer det här, säger Thomas Johansson med en suck.
Sista ordet är inte sagt. Det formella beslutet tas vid november månads kommunfullmäktigemöte som behandlar 2005 års driftbudget. På torsdag hålls MBL-förhandlingarna mellan arbetsgivare och fackföreningarna.
FOTNOT: Deltidskåren i Skänninge sysselsätter idag 15 man. Sex man blir kvar från årsskiftet. De har ett schema med jour var tredje vecka.